Her vedtas eiendomsskatten

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Jan Arne Sandholtbråten
jason@eub.no | 958 12 930
Publisert: 13.12.16 20:59

EIDSVOLL. Kommunestyret vedtok tirsdag kveld å innføre eiendomsskatt fra og med 2019.

Etter tre timers intens debatt under budsjettbehandlingen, endte avstemmingen såpass klart som 19-16 for eiendomsskatt etter at Øyvind Magnus Grønlie fra Miljøpartiet De Grønne valgte å stemme alternativt sammen med Ap, SV og Sp.

MOT EGEN OVERBEVISNING

Det var representanter på begge sider som stemte mot sin egen overbevisning. Blant dem var Ole Randin Klokkerengen (Sp).

- Jeg er millimeter fra å stemme for et annet forslag, sa han fra kommunestyresalens talerstol. Men han stemte for den nye skatten.

- Jeg stemte av overbevisningsgrunner for eiendomsskatt i formannskapet, men flertallet i partiet er ikke moden for dette, uttalte John Granly (KrF) og stemt for sitt partiforslag uten eiendomsskatt.

- NØDVENDIGHET

Flertallspartiene poengterte kontinuerlig at de egentlig ikke var for skatten, men så det nødvendig å innføre den for å dekke renter og avdrag på lån til de mange store investeringsoppgavene i årene framover.

- Vi må forberede oss på de store investeringene vi har til skoler, barnehager, omsorgsboliger og sykehjemsplasser, som ordfører John-Erik Vika (Sp) sa det under sin innledning til budsjettdebatten.

- Vi kan heller ikke bare se på den kommende fireårsperioden. Vi må skue 25-30 år framover.

Og da var konklusjonen at eiendomsskatt må innføres.

- Vi skal investere for to milliarder kroner. Av dette må vi låne 1,3 milliarder, påpekte Aps gruppeleder Olav Resaland.

- TOK FEIL

Opposisjonen hamret løs på forslaget, og spesielt på Ap som man mente i valgkampen hadde lovet ikke å innføre eiendomsskatt i denne valgperioden.

- Jeg er meget skuffet, spesielt på vegne av alle dem som føler at de i valgkampen ble lurt til å stemme på Ap eller Sp, uttalte Frp-leder Arne Körner Haugen etter avstemmingen.

- Det står ingen ting i vårt valgprogram om eiendomsskatt. Jeg sa under valgkampen at jeg ikke så noen grunn til å innføre skatten, men jeg tok feil, forklarte varaordfører Einar Madsen (Ap).

- AVGJØRELSEN KAN VENTE

- Skatten skal ikke innføres før i 2019. Det er ikke nødvendig å vedta den nå. Hvorfor slikt hastverk? spurte Terje Tønnessen (Frp).

Hans parti foreslo å bruke fondsmidler i 2019 og 2020 for å dekke opp de økte kostnadene.

- Når skatten først er vedtatt, er den nesten umulig å fjerne. La oss gi oss tid til å finne andre løsninger, sa Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter og støttet Frps forlag om bruk av fondsmidler og opprettelse av et finansutvalg som skulle jobbe med økonomi og budsjett gjennom hele året.

Høyres eget forslag gikk blant annet ut på et krav om generell effektivisering, økt skatteanslag, ingen avsettinger til tilleggsbevilgninger - og, selvfølgelig, ingen eiendomsskatt.

Høyre og Frp stemte for hverandres forslag, og fikk også støtte av Pensjonistpartiet og Venstre, men det var altså ikke nok.

LITE OM NESTE ÅR

- Debatten om den nye skatten som først skal innføres om drøye to år, tok nesten all tid under budsjetthandlingen. Det ble liten tid og lite engasjement omkring neste års budsjett, sjøl om flere fra posisjonen prøvde å fortelle om økt satsing både på omsorgssida og på barn og unge. Mye av dette lå for øvrig inne i rådmannens grunnlagsdokument, et framlegg som alle mente inneholdt mange gode forslag.

Det vedtatte budsjettet innebærer blant annet opprettelse av 24 nye kommunale stillinger neste år.


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Over ti ulykker på to timer. Folk kolliderte hele tida. NOTUSED
KLØFTA. Underkjølt regn skapte ekstremt utfordrende kjøreforhold tirsdag ettermiddag.
Satser på ny matvogn i sentrum NOTUSED
MAURA. Mange kuldegrader er ingen hindring. Meena Wiik og Duangduan Sripara holder varmen med matlaging i vinter.
Skal leie ut maskiner og utstyr til bygge- og anleggsbransjen NOTUSED
ULLENSAKER. Nyetablerte Mutleie AS satser på Kløfta.
Hvem var Hannas søster?
ØVRE ROMERIKE. Hvem er kvinnen til venstre på bildet?
Ytterligere tre ulver kan felles NOTUSED
AKERSHUS. Miljødirektoratet har gjenåpnet ulvejakt i vårt område.
Raser mot sentralisering av passutstedelse NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Eidsvolls ordfører liker ikke politidirektoratets utspill.
- Ikke kast gavekortene NOTUSED
STENSGÅRD. Ifølge Hans Egil Sogndalen hos Alny Glass As ser det ut til at også de som har gavekort eller tilgodelapper fra butikken vil få pengene tilbake.
Kø til døra for å høre om utbyggingsplaner NOTUSED
RÅHOLT. Folk sør i Eidsvoll må belage seg på mange år med byggekraner.
Selgeren sjokkert etter salg: - Dette er vilt NOTUSED
MAURA. Vinneren av budrunden kommer fra Oslo, og la inn ett eneste bud. Huseier Vibeke Hjelde Pay er helt sjokkert. - Dette er vilt, sier hun.
Dalkrysset handelspark møter enorm interesse i markedet NOTUSED
DAL. Den planlagte handelsparken ved Dalkrysset er snart fylt opp av interesserte aktører.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk