Spa og tredemølle til hestene

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Michelle Løken
michelle@eub.no | 947 92 752
Publisert: 25.06.13 09:04

MAURA. Hanne Myhrer Dyngeland har lenge drømt om å åpne en egen rehabiliterinsstall. Nå bygger hun landets største.

Stallbygget alene har en flate på 2464 kvadratmeter, og vil bli landets største rehabiliteringsstall for hest. Hanne Myhrer Dyngeland har hatt drømmen om å åpne et eget senter siden hun var 18 år gammel, og etter flere år med stalldrift på Sundby Gård, fikk hun, mannen Torstein Dyngeland og deres 18 år gamle datter, Martine endelig muligheten til å gjøre noe ut av drømmen.

– Det kom til et punkt hvor vi tenkte; «skal vi fortsette slik vi har gjort og være fornøyd med det, eller skal vi satse på drømmen?», og siden muligheten var der, måtte vi satse, forteller Dyngeland om det store stallprosjektet i Maura.


STORT SAMARBEID

Ifølge Dyngeland har det vært et behov for flere rehabiliteringsplasser for hest, og hun har derfor gått i samarbeid med Rikstotoklinikken Bjerke, for å gjøre noe med problemet.

– Etter at en skade har blitt behandlet, er det ofte at hesten blir sendt hjem til eier og eneste rehabiliteringsmetode som kan foreskrives er å stå i ro på boks, og eventuelt leies for hånd. Hester som står i ro samler opp mye energi, de kan bli spreke og vanskelige å håndtere, noe som igjen kan skape farlige situasjoner både for hest og eier, derfor ønsker jeg å ta de imot slik at vi kan hjelpe hesten til å komme seg raskere og også drive med forebyggende arbeid, sier hun og påpeker at dette er viktig for hestens velvære.

– Vi ønsker å gjøre alt etter hestens premisser, og kommer til å ha flere apparater for å kunne behandle hestene på en måte som ikke belaster dem for mye. Deriblant tredemøller, vanntredemølle, vibrasjonsplater og skrittmøller, sier hun.

I tillegg til de forskjellige møllene kommer det også til å komme et kjølespa for hesten.

– Der kjøles vannet ned til to til fire grader, og tilsettes salt slik at det skal ligne saltvann. Underifra kommer det bobler som masserer hesten, forteller Dyngeland.

Kjølespaet hjelper på hevelser og øker blodsirkulasjonen, og vil i noen tilfeller kunne forkorte rekonvalesenstiden etter skade med inntil 60 prosent. Den vil også være viktig å bruke forebyggende, for eksempel etter harde anstrengelser.


DOBLER KAPASITETEN

Fra før av har Dyngeland hatt 20 stallplasser, og etter utbedringen vil det være plass til 47 hester. Noen er forbeholdt vanlig stallplass, men 15 av de 47 vil bli satt av til rehabiliteringsplass. Stalleieren har allerede merket etterspørselen på plassene.


Kostbar drøm

– Det er flere som har satt seg på venteliste for å få plass, sier hun.

Selv ønsker hun ikke å gå ut med hvor høy prisen har vært for å oppnå drømmen.

– Det er klart at det koster mye, men mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier hun.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk