Teologer kjemper på vikende front, de har godtatt at vi ikke lenger skal ha en statskirke, men lanserte en folkekirke, en kirke for alt folket. De siste tallene fra SSB viser at bare 58,7 prosent av norske barn ble båret til dåpen i fjor. Nedgangen har vært på over ti prosent de siste fem år. Samtidig har en meningsmåling om folks livssynssympatier avslørt at bare 38 prosent av folket tror på Gud, også en kraftig nedgang. En økende andel av ungdommen velger humanistisk konfirmasjon, fortsetter denne trenden blir denne folkekirken en kirke for et mindretall i samfunnet.
De fleste religioner har vist tilpasninger og forbedringer gjennom de siste hundre, men alle religioner har fortsatt forbedringspotensialer, de ser gjerne feil i andre religioner, men ikke i sin egen. Derfor bør Den norske kirke gå foran og invitere de andre inn i samme hus, på denne måte kan det bli en virkelig folkekirke.
LES OGSÅ: Nye Jessheim kirke skal ruve i landskapet
I fremveksten av det vi kaller et fargerikt fellesskap etablerer de forskjellige trosretninger sin hus og samfunn. Disse samfunn risikerer å utvikle celler hvor det kan gro fundamentalistiske tanker, istedenfor fargerikt fellesskap får vi mistenksomhet mellom grupper. Inviter alle inn i folkekirken og la det bli dialog om det beste i hver religion, nesten alle tilber jo den samme Gud. Det er kanskje en utopisk tanke, men dette ville gi begrepet folkekirke en mening. Derfor bør folkekirken på Jessheim bygges uten kristne symboler, la vegger og tak innvendig og utvendig bli nøytrale slik at den kan brukes av alt folket, kristne, muslimer, bahaier, buddhister og ateister. La denne kirken bli et landemerke for dialog mellom mennesker, tenk hvilken signaleffekt Jessheim folkekirke ville få. Her kan de enkelte pynte kirken med sine flyttbare symboler eller med lysarrangementer. Tenk hvilken mulighet dette gir for dialog og samarbeide mellom forskjellige livssyn.
Politiker har bedrevet bokstavlek med religionsfaget, den religion som må støttes av lovverket bør ikke ha retten til å kalle seg en tro/religion. En ung gutt skrev nettopp på Si;D at han ønsket faget RLE endret til FRED, altså filosofi, religion, etikk og dialog. For egen del vil jeg legge til; det siste faget bør ha overvekt siden dialog hindrer utbredelse av «tunnelsyn», et syn som er svært utbredt ikke bare i den norske kirke. Dette faget vil øke barns evne til selvstendig tenkning og utvikle evnen til samarbeide.
Reidar Huuse
ateist med tro på menneskene
LES OGSÅ: Planlegges 120 leiligheter ved kirka

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.