I den grad det har vært lyttet til grønne, glitrende trær og bjelleklang hjemme hos oss de siste ukene, har det stort sett vært andre enn undertegnende som har tatt initiativet. Men jeg er villig til å gjøre noen unntak.

En julespøk?

Da Bob Dylan overrasket juleplatemarkedet med «Christmas In The Heart» tilbake i 2010, trodde jeg det først var en spøk. Det låt verken vakkert eller høytidelig. Det låt bare rart. Aldri har vel Dylans kvekking vært nærmere ei stokkand med struma.
Men av en eller annen grunn har dette albumet vokst. I dag er dette et av få julealbum som jeg frivillig oppsøker. Nå skal det sies av julekvekkingen til Dylan ikke slår an like godt hos alle hjemme hos familien Aarli-Grøndalen. Men i bilen, på vei til og fra jobb, debuterte i år «Christmas In The Heart» allerede før den første luka ble åpnet i de tusen julekalendere.
Anbefales gjerne som en oppvarming til Donald på julaften. Den sinte anda og den sære nobelprisvinneren i litteratur, har opptil flere likheter når det gjelder stemmeprakt. Og det er ikke negativt ment.

Maskinell jul

Skal jeg trekke fram en enkelt julesang som alltid har vært en favoritt, selv i perioder hvor «jula er en teit, kommersiell ... (fyll inn det som passer)», må det være «Little Drummer Boy». Det finnes utallige versjonene av denne sangen, og selv er jeg nok mest glad i de versjonene som beveger seg et stykke vekk fra originalen. Om det er snakk om Johnny Cash, Marlene Dietrich, tidligere nevnte Bob, ABBA eller alternativrockerne The Dandy Warhols. Mest kjent her i Norge er kanskje duetten mellom Bing Crosby og David Bowie, som slo sammen «Peace on Earth» med trudelutten om trommegutten.
Er jeg i det rette hjørnet, liker jeg de fleste versjoner, men favoritten er den elektroniske varianten til Lindstrøm. 40 minutter med tidvis iskald maskinell, juleklang viser hvor kompleks denne låten er - eller i hvert fall kan være.
Denne versjonen passer ikke for alle. I den grad Dylans jul blir møtt med skepsis hjemme hos oss, er dette musikk som pappa må lytte til alene. Men med nyinnkjøpte hodetelefoner med aktiv støydemping, er det pappa som kommer best ut av den diskusjonen.

jazzer julen inn

Julejazz er i vårt distrikt for mange synonymt med Stian Carstensen & co. De som ikke fikk billett, kan kanskje test ut Jimmy Smiths «The Christmas Song.» Sjarmerende orgeljazz som passer til både rødvin og gløgg - eller en kombinasjon av de to.
En oppvekst med en ungdomstid på siste halvdel av 80-tallet, har også preget meg musikalsk. Jeg har aldri satt på Whams «The Last Christmas» på egen hånd, men jeg kan nok kanskje smile forsiktig hvis den dukker uventet opp på radio. I hvert fall hvis ingen ser meg. I tillegg er jeg, på den riktige dagen, svak for Chris Reas «Driving Home For Christmas.» Jeg vet, jeg skammer meg litt, men det er tross alt jul.
LES OGSÅ: Biskopen om julegaver: En viktig tradisjon i den kristne julefeiringen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.