Jeg undres over en del av resonnementene til Anders Kollerud i EUB på nett 28.02.2016. Kollerud bruker som argument at han kjenner Jødahlsmåsan godt, bl.a. ved at han har arbeidet med torvuttak der. Jeg har for min del vært med min farfar da han, som den siste på Nord-Jæren, tok ut torv som brensel i Gimramyra i Sola kommune. Kolleruds og min kunnskap om henholdsvis Jødahlsmåsan eller Gimramyra eller torvmyrer generelt betyr ikke at vi kan overse fakta om konsekvenser ved uttak av torv eller dyrking av torvmyrer.
Det er uomstridt blant dem som har satt seg inn i dette, at uttak av torv innebærer betydelige utslipp av klimagassen CO2. Ved å ta ut torv i Jødahlsmåsan vil en frigjøre CO2 fra et naturlig CO2-deponi beregnet til nesten 300.000 tonn. En aktiv myr vil binde store mengder CO2 hvert år. Dette er noe alle med innsikt erkjenner i dag, og det blir derfor bl.a. av den grunn gitt tilskudd til restaurering av torvmyrer både i Norge og utlandet.
 Kollerud antyder at en kan dyrke opp Jødahlsmåsan. Da vil jeg minne om at dyrking på torvarealer innebærer at torven bli nedbrutt, og en regner med at det vil slippe ut ca. 1 tonn karbon pr. mål dyrket areal pr. år. Det er kjent at oppdyrking av myr bl.a. på mange øyer langs norskekysten har ført til nedbrytning av torvlaget og det er nå fint lite igjen av det opprinnelige torvlaget på mange av disse øyene.
 Jeg vet ikke om Kollerud mener at utslipp av klimagasser bør begrenses. I så fall bør han ta konsekvensene av at uttak av torv til brensel, strø, jordforbedring etc. eller dyrking på torvarealer er jevngodt med å brenne kull.
 Ellers er torvjord svært lite egnet som jordforbedringsmiddel eller dyrkingsjord. Jeg vil mye heller anbefale bruk av miljøvennlig kompostjord fra ØRAS og tilsvarende selskaper.
 En ting som jeg er forbauset over, er at Nes og Ullensaker kommuner ved å gi tillatelse til uttak av torv på Jødahlsmåsan ikke har fulgt plan- og bygningslovens §4-3 om samfunnssikkerhet og risiko- og sårbarhetsanalyse. Det heter der: "Ved utarbeidelse av planer for utbygging skal planmyndigheten påse at risiko- og sårbarhetsanalyse gjennomføres for planområdet, eller selv foreta slik analyse. Analysen skal vise alle risiko- og sårbarhetsforhold som har betydning for om arealet er egnet til utbyggingsformål, og eventuelle endringer i slike forhold som følge av planlagt utbygging." Så vidt meg bekjent er det ikke gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyse av uttak av torv i Jødahlsmåsan.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.