2017 og det er på tide å mase om Arne Ekeland (1908 - 1994) igjen. Garantert for døve ører. Garantert uten at det skjer noe som helst som gjør at nasjonens mange kunstinteressert kan tøffe en tur til grunnlovsbygda for å ta del i hans samlede verker innenfor oljemaleri, akvareller, skrifter, silketrykk, liv og virke.
Tenk at vi i 2017 fortsatt ikke har et sobert mursteinshus, gjerne kneisende ved siden av Andelva den fine, som rommer hans tidløse og viktige kunst og menneskesyn. Det er rett og slett en kulturhistorisk skam, nei katastrofe, at hans kunst er stuet vekk i en fjellhall.
Og ja, jeg vet det er blitt jobbet lenge og hardt med å få dette til, men det har alltid strandet. Dette er det mange forskjellige, og sikkert, gode grunner til, men er det ikke på høy tid at noen forsøker å få dette til? Ekelands Hus! Kan ikke de riktige menneskene igjen forsøke å snakke sammen? Forsøke å legge vekk alle gamle argumenter, uenighet, stahet og gi Ekelands kunst et hjem som vi alle kan få lov til å besøke? Lære noe av? Bli klokere av?
LES OGSÅ: Hvor er det blitt av kunsten Arne Ekeland ga til Eidsvoll kommune, spør John Granly

Ekeland stasjon

Jeg er ganske opptatt av kunst, kan ikke så mye, men liker å gå på museer og gallerier, både i inn- og utland, og tar meg i at jeg reiser ganske langt for å se og lære og la meg inspirere (fint ord) hvis det er en kunstner som jeg ønsker å se og få vite mer om.
Jeg tror, uten at dette er viktig, at mange ville legge turen til Eidsvoll hvis det ble lagt til rette for et «Ekeland», gjerne i nærheten av flotte Wergelands hus. Eidsvold Værk stasjon burde forresten hete Arne Ekeland stasjon eller veien fra rundkjøringa og ned på Bønsdalsbrua kan oppkalles etter ham (ikke viktig, men fint også). Og, det burde være en statue av ham i bygda og den skal plasseres på Bøn City. Kom igjen'a Piters og Einar!

Ekelands verden

Og, det burde være rom for småtasser som lærer seg fargespillets mysterium, få Ekeland inn i skolen. Ja, det er mye som kan gjøres, men dette blir kanskje for kommersielt, beklager. Ekeland selv var ikke opptatt av at det ble reist et mausoleum over seg selv og sitt arbeid, men samtida og framtida trenger å se hvem han var, hva hans budskap var, hva som ligger i hans farger og viktige temaer. Kanskje nå mer enn noensinne med tanke på de kreftene i samfunnet som bare tror på seg selv og sitt onde tankegods, og som snakker med store bokstaver bestående av fordomsfulle ord.

Pulverkaffe

Neste år den 14. august er det 110 år siden Arne Ekeland ble født. Hvordan har Eidsvolls samlede politikere, de som styrer, stuller og steller, tenkt å markere dette? Med smultringer, oppgitthet og pulverkaffe ved Mostue?
Vær offensive nå. Ekeland er nemlig bygdas største, den største etter Munch som kunstneren Håkon Bleken flere ganger har uttalt. Ekeland fra Bøn. Medlem av kommunistpartiet. Han med det vesle og store atelieret i kneika. Ekeland med pipa. Arne og Margot. Ekeland som henger på Stortinget med flere verk blant annet det monumentale «Frihetens søstre», Arne Ekeland viss kunst var preget av antikrig, humanisme, skjønnhet og klassekamp. Ekelands kunst med base i bygda, men som speidet langt utover alle grenser.
Mitt ringe nyttårsønske er at Eidsvoll kommune, Ekelands arving som jeg husker godt fra dagene i EIF, fylkeskommunen, Staten, Fritt Ord og alle gode krefter kan komme sammen for å finne en hurraløsning til beste for, ja la oss si det med et digert ord: menneskeheten. Hør, hør.

Kom igjen nå

Og, tenk, det er ikke kommet en eneste skikkelig omfattende bok om Ekelands liv og kunst. Hans oppvekst på Bøn. Hans etterlatte notarer, om krigen, bildene, tyveriet, partiet, bygda, verden, kunsten, fortielsen og kampene for Bøn som fotballspiller. Kom igjen NÅ!
Siste krampetrekning: Hvilken politiker i Eidsvoll har ork nok til å ta opp den fine hansken og kjøre denne saken helt i mål? Uten snikksnakk. Bygda trenger kultur med vidsyn også, noe mer enn korps, boogie og hekling (bra det også selvsagt). Hilsen en rød tusj fra Sagmoen som vet at det rundt omkring i 1814-bygda finnes både tegninger og annet i privat eie som var gaver fra Arne den største etter Munch.
Tenk at vi i 2017 fortsatt ikke har et sobert mursteinshus, gjerne kneisende ved siden av Andelva den fine, som rommer Ekelands tidløse og viktige kunst og menneskesyn.
Tom Stalsberg
LES OGSÅ: Tutta Lexbergs blues, av Tom Stalsberg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.