Prosjektet Linnerudgården har tillatelse til å bygge tre etasjer, men nå ønsker eier å øke med to.
Samme diskusjonen har vi gående i store deler av vårt distrikt. Fra Kløfta i sør til Minnesund i nord. Hvor innbitt motstanden er, henger gjerne sammen med hvor tett på planlagte nybygg naboer bor.
Det finnes steder hvor det er mest riktig å ikke bygge høyere enn tre etasjer. Hensyn til eksisterende naboer kan være en god grunn til å holde igjen, men vi tror ikke vi er spesielt framsynte hvis vi sier at denne diskusjonen kommer til å oppleves som noe utdatert om bare få år. Da står ikke diskusjonen om tre eller fem, men om vesentlig høyere bygg.
På Jessheim planlegges det å bygge signalbygg på 16 etasjer. Så høye bygg vil nok være unntaket og ikke regelen i all overskuelig framtid, men flere politikere begynner nå å innse at det i Jessheim by så langt er blitt bygd for lavt til at man klarer å takle befolkningsveksten på en god nok måte. Diskusjonen om tre etasjer er høyt nok er man for lengst ferdig med, selv om det også her er mange som synes at endringene skjer for raskt og at det bygges for høyt.
På Lundsjordet, ikke langt fra Linnerudgården - det som skal bli 1814-byen - ser man for seg fem etasjer. Det blir garantert diskusjoner om denne høyden framover, men vi mener at man også bør være åpne for å diskutere om dette er høyt nok. Med plassering «på toppen» av Eidsvoll Verk stasjon er dette på mange måter et perfekt sted å bosette så mange mennesker som mulig.
Sentrale retningslinjer er helt klare: målet er at utviklingen skal skje i nærheten av kollektivknutepunkter, slik at det kan legges til rette for klima- og miljøvennlige transportformer. En «bonus» er at det også medfører færre køer for dem som må ut i trafikken. Større boenheter er i tillegg bedre tilrettelagt for mer effektiv oppvarming og bedre energiutnyttelse. Noe som igjen bidrar til at vi kan redusere utslippene av klimagasser.
Høyhus vil endre karakteren på hele nabolag er en gjenganger i diskusjonen. Noe som er riktig, og sannsynligvis ikke til å unngå. Men endringene er ikke nødvendigvis til det verre. Spennende arkitektur kan bidra til visuelle løft, og mange av de nye leilighetene vil tiltrekke seg nye innbyggere med både inntekt og utdannelse over gjennomsnittet. Ressurssterke mennesker som kan bidra til å løfte mange områder også på det sosiale plan.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.