Tenk så fint det skulle bli! Tenk så fint det var ei kort stund. Men mye viktigere; slutt å tenke på det og gjør det som skulle vært gjort for 12 år siden.

Intensjonene var de aller beste. Riktig nok var det voldsom debatt og mye uenighet, men Badet kulturtun ble åpnet i 2004 med brask, bram og store ord. Dette skulle bli Stedet med stor S for kultur i Eidsvoll kommune. Forkjemperne argumenterte med myldring og møteplass, tverrfaglig sambruk, kafé og arrangementer som skulle samle folk både på kveldstid og helg.

Motstanderne sa det lå for langt unna sentrum.

Nå er sentralisering et fenomen jeg sjelden taler varmt for. Tvert imot, lever jeg sjøl i utkanten av både kommunen og fylket, og mener tilbud, aktiviteter og institusjoner i prinsippet må spres og komme flest mulig til gode. Men i dette tilfellet, er det ikke tvil om at Badet kulturtun var feil. Jeg mente det da og jeg mener det nå.

For i praksis er det vanskelig å snu folks vaner. Det er vanskelig å styre folk som kjører bil og trenger parkeringsplass. Folk som er ute i et ærend og bare vil sveipe innom en plass eller to til. De vil ha det lettvint, gjøre alt på ett sted. De vil gå innom der de allerede skulle likevel. Og Badebakken er ikke i Sundet.

Nå legger mange, inkludert ordfører John Erik Vika, etterpåklokskapen på bordet, mens andre kan slå seg på brystet med «hva var det vi sa?». Det er irriterende når kritikerne får rett. Men det eneste man kan gjøre da, er å bite tenna sammen og bruke etterpåklokskapen til noe godt.

Det er så enkelt som Torstein Owe sa til EUB i vinter:

- Jeg mener bestemt at det ville blitt mer brukt om det hadde blitt et sambruk mellom biblioteket, kommunen og Pano­rama. Da ville vi fått et myldretun.

Og det er der vi har det. Vi trykker oss sammen i Kafé Henrik, den fine plassen, midt mellom bibliotek og Panorama. Der er det utvidet foajé, konsertsal på lørdag, foredrag på onsdag og møteplass for familier som handler i Sundet. Det er selvfølgelig der, i sentrum, midt i løypa mellom dagligvarer, frisør og lekebutikk vi skal treffes. Det er der det skjer. Sentralt og lettvint. Stikk innom! Når storbandet Feiring jubel og vassarv spiller, må publikum stå på gangen - eller på innsida av isdisken - fordi lokalet er så lite. Sånn vil vi ha det; fullt hus!

Vika sier det også til EUB i februar at om myldretunet ble lagt til sentrum, ville det trolig blitt mer brukt og fått opp aktiviteten i Sundet. Er det da for seint å gjøre som Finn Terje Tønnesen foreslår i samme artikkel; å utrede en påbygging av Panorama kino?

Nå er det riktig nok fortsatt aktivitet i Badet. Kulturskolen øver der, men fritidsklubb og mekkeverksted er borte. Og det er det andre poenget - i tillegg til samling av aktivitet - man kan ikke forvente at aktivitet kommer etter, bare man bygger et hus først. Det er å gå feil veg.

Nye bygg kan i beste fall fungere som katalysator og utvikler av aktivitet som allerede finnes. Kultur er mennesker, ikke rom eller bygninger. Uten ildsjelene og grasrota på plass, kan man bygge så store slott man vil - de vil likevel bli stående tomme. Se på Mago B. Det er synd, men det hjelper ikke å skape huset først hvis ikke aktiviteten allerede er der. Og den moderne kunsten har - dessverre - ingen stor plass i Eidsvoll akkurat nå.

Altså: bruk etterpåklokskapen. Utvikle videre det som er fungerer. Vi har et levende kulturliv på grasrotnivå i kommunen. Mange brenner, engasjerer seg. Hvis politikerne ønsker å legge til rette på best mulig måte, må de spørre seg - eller helst folk flest: hva driver dere med? Hvor og hvordan kan vi best legge til rette for at det skal fortsette, utvikles og utvides? Vil dere bruke Kafé Henrik og Panorama?

Ja, da bygger vi ut her!

Flere Invitert av Anne Ekornholmen

Snurr film, Eidsvoll!

Hvem trur du at du er?

Endelig avspark!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.