Alle familier har sine fortellinger og sin familiemytologi. Hos oss forteller vi om da tippoldefar felte tømmer sammen med binna i Vassfaret og om da tipp-tipp-tipp-oldefar bar lensmannen over Hunnselva på Gjøvik. Og så forteller vi om Eli fra Ullern.

Eli var enebarn, datter av Hans og Oline på Ullern Lille. Ullern er en av de store gårdene i Odalen, flott beliggende nede ved Glomma. Gården er sågar så stor at en av distriktets kirker ble reist der og er i virke den dag i dag. Her bodde Eli og var forutbestemt til et liv i - om ikke luksus - så i hvert fall i bekvemme forhold. Hun skulle formodentlig giftes bort til en bonde og leve sitt liv med ringende nøkkelknipper og krystallglass i skapet.

PEPPERMØ

Men Eli ble ikke gift. Kanskje fordi hun hadde et oppfarende temperament. Kanskje hun var for tykk. Kanskje fordi hun ikke ville. Jeg tror mest på det siste. Eli ville ikke. Og da ble det sånn.

Faktisk fylte Eli 30 uten å ha giftet seg. Hun var rett og slett en gammel peppermø - utgammel peppermø, faktisk. Tenk så skammelig! Ugift og 30 år! Det var en aldri så liten skandale. Men skandalen skulle bli større. For snart traff Eli Andreas. Og Andreas var ingen bemidlet storbonde. Andreas var stallkaren, husmannssønnen som bodde med familien på en plass under Ullern. For å gjøre det enda verre var han 7 år yngre enn Eli.

Han ville Eli ha.

DEN GAMLE SKOLE

Man kan bare forestille seg stemningen på Ullern da dette ble kjent. Tipp-tipp-oldefar Hans var født i 1799, året da Napoleon kom til makten i Frankrike, 15 år før noen i det hele tatt tenkte at Norge igjen skulle være en selvstendig stat. Han var av den gamle skole. Det var fullstendig utelukket at hans eneste datter skulle gifte seg med stallkaren. Det ble skreket og kranglet. Eli ville gifte seg med Andreas. Hans nektet å gå med på det. Hva tipp-tipp-oldemor Oline sa, er uklart. Sannsynligvis var hun dratt mellom mannen og datteren, i et drama som overgikk mye av det man hadde sett i Odalen på den tiden.

PÅ RØMMEN

Men Eli lot seg ikke styre. En natt pakket de - Eli og Andreas - det mest nødvendige og rømte. De forsvant i all hast fra Ullern og reiste til naboherredet Nes. Tredje juledag i 1868 giftet de seg i Nes kirke. Den som leter gjennom kirkebøkene fra det året, vil se en underlig oppføring: I prestens nedtegnelser om bryllupet mellom Eli og Andreas, i kolonnen for «brudens far», er brudens navn oppført, ikke brudens fars. Det var nemlig Eli som ga seg selv vekk i bryllupet med Andreas.

Konsekvensene var store. Tipp-tipp-oldefar Hans gjorde Eli arveløs og tok aldri mer kontakt med datteren. Da Eli valgte Andreas, mistet hun ikke bare det gode livet på Ullern, hun mistet hele sin familie. Først mot slutten av livet skal Hans ha mildnet noe og kanskje til og med begynt å angre. Han tok alle pengene, som skulle ha gått til Eli, og opprettet et legat som skulle gå til utdanning av hans etterkommere. Om noen oldebarn eller tippoldebarn noen gang fikk nyte godt av dette, vites ikke, men tanken var der. Hans ville ta seg av slekta etter Eli.

FEMINIST

Historien om Eli er historien om en sterk dame, en feminist som tok tak i eget liv lenge før kvinner hadde rettigheter i samfunnet. Ifølge min mormor var Eli en «liten, rund og hissig dame» som ingen fikk lov til å pille på nesen. En munter historie forteller at da både Eli og Andreas var blitt gamle og grå, føyk Eli rundt med aske på hålken og strødde foran beina på mannen. «Det er stigt, gammel'n kan detta,» sa Eli (som selvfølgelig ikke hadde «y» - hun var odøling!). At hun selv var 7 år eldre, brydde hun seg lite om.

Hvordan gikk det så med Eli og Andreas? Det gikk bra. De flyttet til bruket Meklenborg i Nes og fikk fem barn. Jeg har bare sett ett bilde av dem, hvor de sitter sammen, eldgamle, svartkledte og tannløse, mange tiår etter at de rømte i svarte natta. Og snart enn hundre år etter at de begge gikk ut av tiden, fortelles historien om dem til nye generasjoner.

I prestens nedtegnelser om bryllupet mellom Eli og Andreas, i kolonnen for «brudens far», er brudens navn oppført, ikke brudens fars. Det var nemlig Eli som ga seg selv vekk i bryllupet med Andreas.

Flere Invitert av Christine Meklenborg Salvesen: - Jeg skjønner ikke en dritt og Hobby-mosjonistene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.