Jeg skjønner at vi er viktige. «Vi» i denne forbindelse er oss, forbrukerne, ikke vi her i avisen. Kampen om oss, våre penger, vår kjøpekraft, ser ut til å hardne til, selv om man kanskje ikke trodde det var mulig.
Det er snart ikke mulig å handle en eneste vare uten å ha et fordelskort, et medlemskap eller et mobilnummer registrert i enhver butikk. Det begynner å bli langt til «det enkleste er det billigste». Selv Rema 1000 har forlatt sitt grunnkonsept og har nå gitt oss en app på mobilen for at vi skal få handle billigere.
«Verden er til for å bedras» het det en gang. Det gjelder nok ennå. Vi lures til å tro at vi får varer veldig billig bare vi er med i kjedens medlemskap eller får registrert oss. Deretter blir vi pepret med såkalte gode tilbud på nåtidens aller viktigste dings, vår mobiltelefon.
Det er ingen grunn til å tro at noen butikker ikke har ett overordnet mål, nemlig å tjene penger. Det betyr å få tak i dine og mine penger. Bare på denne måten kan forretningene satse enda mer og tjene enda mer.
Skal du handle dagligvarer har Coop sitt kort, en rekke andre butikker er tilknyttet Trumf, det er også noen bensinkjeder og nå har altså Rema 1000 gitt oss en app. Hvor det blir billigst å handle for oss forbrukere er ikke godt å vite, det skjules bak alle disse tilleggsgreiene.
Skal du handle byggevarer, opererer noen med medlemskap, noen med rabatter gitt for eksempel til Obos-medlemmer eller medlemmer av Huseiernes Landsforbund.
En handlerunde før jul kan arte seg omtrent slik:
Bokhandel. Er du medlem? Nei, burde jeg vært det? Ja, da hadde du fått denne boka til halv pris eller du kunne fått Dagbladet i tillegg.
Glassmagasin. Har vi registrert telefonnummeret ditt? Nei. Hvis jeg registrerer det, blir det halv pris på glassene til 499 kroner. Ja, takk, nummeret mitt er ...
Møbler og utstyr. Her er det medlemskap som gjelder. Spesialtilbud på stearinlys, sengetøy og kjøkkenutstyr. Er du medlem kan du også få en enkel snøfreser til halv pris.
Så fyller vi bensin til slutt med et kredittkort eller annet rabattkort som gir oss et visst antall øre i avslag per liter.
Selv medlemskap i Den Norske Turistforening, eller andre interessefellesskap, kan gi rabatter. Rabatter som kan gi deg billigere reiser, billigere hotellovernattinger, avslag på teaterbilletter og generelle avslag på varer vi trenger.
Ved å ha alle disse tilknytningene til forretninger og bransjer kan vi sikkert spare masse penger i løpet av et år i forhold til det som er såkalte veiledende priser. Men om vi klarer å utnytte alle avslag og rabatter på beste måte, tviler jeg på.
Kunne vi ikke sluppet alt dette og fått en real konkurranse om pris? Det hadde vært forbrukervennlig.
Erik Øsmundset er redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad
LES OGSÅ: - Dette er vilt. Tror nesten ikke jeg har sett noe liknende på en butikkåpning
LES OGSÅ: 400 Rema 1000-søkere

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.