Fete overskrifter som: «Grønt lys for 200-250 nye boenheter ved Sundet», «Skal bygge 500 boliger i Sørbygda», «Her kommer det 350 leiligheter i løpet av 10 år», «Almeli og Bori ønsker Råholt by», «Vil bygge 400 leiligheter på Grindatunet». Og i tillegg «Byen» på Lundsjordet.
Hør her: Hva i huleste skjer? Hva driver vi med? Det er kanskje greit at noen ønsker fortetting av boliger rundt såkalte knutepunkter, men det er vel ikke nødvendig å bygge ghettoer? Nå må vi snart sette foten litt ned for disse gigantiske planene som blir lagt frem i hurtigtogsfart. Hvor er det blitt av det estetiske i Eidsvoll som før nektet enkelte å legge torvtak eller «snu» huset på egen eiendom i forhold til eksisterende småhusbebyggelse. Nå skal Eidsvoll med ett «mure» eksisterende småhus inne av store blokker.
LES OGSÅ: Skal lage 339 parkeringsplasser til 391 leiligheter på Råholt
Kvadratmeter pris på cirka 49.000 kroner, som antakelig vil øke, og mye, etter hvert antakelig. Av dette cirka 10.000 til 15.000 kroner pr. kvadratmeter som netto fortjeneste til utbyggerne (har jeg hørt).
Det er derfor ikke merkelig at de stadig vil bygge mer, høyere og tettere og etter tidligere tillatelser søker om dispensasjon for å bygge høyere enn godkjent. Som kjent «mye vil ha mer og Fanden vil ha fler». Grådigheten rår.
Jeg er ikke motstander av at folk skal tjene penger, men det får da være måte på hvor tett og høyt man skal bygge. Når utbyggerne legger frem sine planer virker det som om de konkurrerer om å få utnytte arealene mest mulig ved å bygge høyest og tettest. Konkurrerer de med hverandre? Eller med Ullensaker? Til slutt ender vi på landsbygda som jeg trodde jeg flyttet til - som på Grünerløkka, Tveita, Ammerud, Grorud i Oslo.
Er det dette vi som politikere virkelig vil? Må vi si ja til absolutt alt av de planene som utbyggerne legger frem? Er vi politikere totalt i lomma på utbyggerne?
Det siste som er kommet frem i forbindelse med disse planene er merkelig nok støttet av EUB: «Trenger ikke bil». Begrunnelsen til Bori og O.M. Holding holder ikke mål!
«Avstand til butikker, stasjon og skole legger til rette for at folk kan la bilen stå» blir det så fint skrevet. Hva med resten av døgnet? Reise på besøk til familie, stor andel (skal man gå sju ganger i butikken for å få med seg alt hjem) ferieturer, fritidsaktiviteter (til skistua for eksempel eller skisenteret i Hurdal for å ta de nærmeste), transport til og fra kommunale møter og andre møter. Det er så utrolig mye man trenger bil til, spesielt her på landet.
Når utbyggerne legger opp til at man skal få 0,8 p-plass pr. leilighet med begrunnelse av at det er så få unge som tar førerkort og kjøper seg bil, så er dette et meget dårlig argument for ikke å bygge garasjeanlegg og parkeringsplasser. Kanskje årsaken til at ungdom ikke tar førerkort og kjøper bil er at det rett og slett er for dyrt? De aller fleste skaffer seg førerkort og bil når de blir eldre og får familie.
Vi trenger biler for transport til idrettsarenaer, transport av utstyr, weekendturer, til og fra hytter og ikke minst på ferieturer i vårt eget land.
Eidsvoll kommune har allerede et planverk/regler for biloppstillingsplasser. Det er ingen grunn til å fravike dette eller la noen få dispensasjon. I det hele tatt er behovet for minst én bil i familien et nødvendig behov (eller onde for noen?) Kan og vil utbyggerne klare seg uten bil?
Har man flere barn, på forskjellige aldre som driver forskjellige aktiviteter, så er bil et must. Og da trenger man parkeringsplasser.
Pensjonistpartiet i Eidsvoll er videre veldig bekymret for at offentlige veier, gater og grøfter vil bli benyttet til parkering av biler for beboerne i området, jf. Sagmovegen allerede nå før utbygging av Lundsjordet.
Nå må vi vise at vi som politikere ikke er i lomma på utbyggerne! Selv om vi ønsker fremgang og NOE utbygging.
Hugo Aurdal
Pensjonistpartiet i Eidsvoll
LES OGSÅ: Vil ha færre sentrale parkeringsplasser

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.