Men selv ikke mørkredde behøver frykte for å gå seg vill, for i nesten hvert eneste tun, på hus og i busker og flaggstenger, glitrer og lyser det av julelys og forventning. Som om Betlehemsstjerna har eksplodert og slynget biter av himmellyset sitt ned til oss. Antall julelys og andre tegn på at høytiden stunder til, har aldri vært flere. Vi strømmer til Guds hus på konserter, det dirrer i oss, strenger av nostalgi og minner, fra barndommens jul. Likevel henger det noe mørkt over det fargerike fellesskapet som noen lovet oss.

I stedet for julefred og forsoning, skyves og trekkes vi fra hverandre i frykt. Jul var forventning. Voksende forventning om noe vi alle var fortrolige med, og kjente igjen fra år til år. Julesanger. Jesusbarnet i krybbe og stall, mellom søte engler i hver eneste gymsal. Med gange rundt juletreet og julesanger fra de små i finstasen på, midt i den norske skolens timeplan. Også de voksne sang. Juleevangeliet og adventslys var allemannseie, som bandt generasjonene sammen. I juletrefestposenes hemmelighetsfulle rom fantes marsipangriser og mandarin. Rosiner og en liten sjokolade og litt kjeks. Som vi ikke engang visste at var full av sukker og palmeolje. Jula mi. Slik jeg kjenner den, var trygghet og tradisjon. Glede og god mat. Søte kaker og syngende slektninger. Fester og frost i tynne, men gjerne arvede eller omsydde juleklær. På glatte lærsåler. Pakkene var få, men forventningen stor. At Jesus, bursdagsbarnet, var blitt gammel og ikke lenger lå reivet i ei krybbe, gjorde ingenting, siden alle visste at han skulle leve evig. Han var jo Guds sønn. Svineribbe og fett. Kremfløte, kakao, krydder og selvlaget krimskrams på juletreet. Til og med nissen stakk innom iblant. Samt julebukkene. Siste skoledagen var både lærere og elever fra alle skolene samlet i kjerka.

Først når vi klumpet oss tett sammen på benkene, under gullforgylte listverk og fargerike glassmalerier, og presten med høytid og overbevisning, fortalte den dramatiske beretningen fra Betlehemsmarkene og stallen. Når vi hadde sunget julesalmene, akkompagnert av mektig orgelbrus. Da var det virkelig jul. Vår jul var ikke farlig. Jeg håper inderlig at de som vokser opp og skal leve her i landet etter meg, ikke blir fraranet håpet. At ikke stemmene som hever seg i allvitende forakt for kristen tro og tradisjon, får rive fra dem håpet om Fred på jord, og om Lys, selv når det ser som mørkest ut. Om Frelse fra ondskap. Jeg ønsker alle mine lesere en fredfull, lys høytid, og et godt, nytt år.

Flere Smått av Berit Sandviken

Når orda blir borte

Når doggen blir hvit

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.