Et uengasjert nei

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 04.01.17 22:00

LEDER. Stortinget har vedtatt at landets 19 fylker skal slås sammen til om lag ti nye og større regioner.

Etter planen skal forslaget til en ny organisering legges fram for Stortinget før sommerferien. Men i likhet med kommunereformen, har også denne møtt motstand. En opptelling Klassekampen har gjort, viser at hvis frivillighet skal være utgangspunktet, blir det kun en reduksjon fra 19 til 16 fylker - eller nye regioner om man vil.

Forslaget om å gjøre vårt eget fylke - Akershus - til en del av regionen Viken sammen med Buskerud og Østfold (innledningsvis var også Vestfold med), ble nedstemt at fylkestinget. Begrunnelsen, som kan være fornuftig nok, var ikke motstand mot selve ideen, men et krav om at Oslo må være en del av den nye regionen. Så lenge Oslo ønsker å stå alene, ser vi ikke for oss at dette arbeidet kommer videre uten statlig innblanding. Men blant våre folkevalgte er i hvert fall ikke ideen om større regioner lagt død.

En meningsmåling, også den fra Klassekampen, viser at hele 57,6 prosent av de spurte mener at fylket de bor i bør bestå som i dag. Kun 35 prosent sier klart ja til sammenslåing. 7,2 prosent vet ikke. Det blir litt gjetting, men vi tror mye av skepsisen her handler om at folk flest ikke har helt klart for seg hvilke oppgaver fylket har ansvaret for. Og har man ikke helt oversikt, er det enklere å si nei enn ja til noe nytt som man heller ikke har full oversikt over.

Reformprosessen er i seg selv et kompromiss. Både Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å fjerne fylkene. Når heller ikke regjeringspartiene brenner for denne reformen, blir det ikke noe enklere å selge inn endringene.

LESERBREV: Ny region - Viken!


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
- Vi vil vel ikke ha det sånn på Råholt?
LESERBREV. Råholt er under stort press fra flere utbyggere som ønsker å utvikle sine eiendommer. Dette er både naturlig og forståelig.
Observasjoner og irritasjoner i trafikken NOTUSED
SMÅTT. Svein Furland har noen tenker å dele om trafikken.
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk