I grove trekk er dette en positiv utvikling, som viser at Sundet er et attraktiv tettsted, som har mange kvaliteter.

Flere og flere oppdager dette og for meg som hadde ungdomstida i midtbygda er dette godt å se.

Sundet har naturgitte forutsetninger som er få steder forunt. Det har en spennende topografi, med veier fra flere kanter som leder ned til det naturlige sentrum. Det har også elvebredden og bruene, som gir stedet en ekstra verdi. I tillegg har Sundet fremdeles tegn som viser at her har det vært et viktig handels- og samferdselssted i lange tider. Stasjonen, Sundbrua og det som er igjen av eldre bebyggelse i sentrumsgatene gir Sundet en historisk dybde som gjør at stedet skiller seg fra nyere tettsteder som har grodd til rundt europaveier og kjøpesentre.

LES OGSÅ: - Jeg lenker meg fast ved riving av Femell-gården

Gamle hus forteller innbyggerne og besøkende at de er på et sted med lange og rike tradisjoner. Det gir identitet for eidsvollinger i dag og i morgen. Identitet og tilhørighet er viktige egenskaper for å danne gode lokalsamfunn, spesielt når midtbygda skal vokse og tiltrekke seg mennesker som i utgangspunktet ikke har dette forholdet til Eidsvoll-samfunnet.

Femell-gården er et av de siste byggene som tydelig viser at Sundet er et sted med historiske kvaliteter. Nå ønsker en koalisjon av forskjellige utbyggere å sanere to kvartaler, deriblant Femell-gården. Men dette prosjektet er realiserbart uten å rive Femell-gården. Heldigvis ligger denne i ytterkant av området, og er således ikke i veien for det nye prosjektet.

GAMLE GLIMT: I dag er bygningen best kjent som «Femell-gården»

Utbyggerne vil selvsagt påstå noe annet. Dette er de vanligste triksene:

1. De vil påstå at prosjektet ikke blir økonomisk lønnsomt hvis de ikke får rive Femell-gården. Jeg blir ikke forundret om de stiller et ultimatum; hvis vi ikke får rive Femell-gården blir det ikke noe utbygging i det hele tatt. Da kan dere ha det så godt. Da lar vi byggene stå og forfalle og bruker pengene våre et annet sted.

2. Et annet kjent knep er å påstå at bygget er råttent. At deres innleide fagfolk har gjort tekniske undersøkelser som viser at bygget har sopp og råte. Eller at det ikke vil tåle belastningen som bygging ved siden av vil medføre. Dette knepet kan eventuelt etterprøves av en uavhengig bygningsvernskonsulent. Bygg fra midten av 1800-tallet er heldigvis solide og bygget for å vare. Dette gjelder også Femell-gården. I tillegg er svært mange av de originale detaljene bevart.

Det er en kjent sak at Femell-gården er regulert til bevaring. Det har vi visst siden 2007 og det har også utbyggerne visst. Da kan de ikke regne med å få revet bygget. Hvis de har kalkulert med å få rive bygget og betalt en pris deretter har de tatt en stor risiko. I dette tilfellet er det heldigvis forutsigbarhet nok til å ikke gjøre slike blemmer.

Jeg håper Eidsvolls politikere ser at det ikke er greit å ofre vår felles historie og identitet for at en gruppe forretningsmenn skal berike seg selv. Sundet fortjener rett og slett bedre.

Dag Erlend Lohne Mohn

Drammen

Fra Lesernes EUB: Bevaring av Femell-gården?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.