Rådmannen innstilte til kommunestyret 13.12.2016 at Eidsvoll kommune påtok seg ansvaret for dammen. Kommunestyret vedtok enstemmig å utsette saken. Minnesund Vel har, i brev av 7.2.2017 til Eidsvoll kommune, uttalt følgende:

Eier- og ansvarsforhold

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) skriver i sitt brev av 24.4.2016, blant annet at «NVE kjenner ikke til at noen per dags dato har påtatt seg ansvar for dam Fløyta eller at det finnes dokumentasjon som viser eieransvaret for dammen. Vassdragsanlegg skal ha en ansvarlig. Dersom ingen påtar seg ansvaret, vil NVE vurdere nedlegging av anlegget. Det vil innebære riving av eksisterende damkonstruksjon».

Forslag til løsning

Vår løsing er at Eidsvoll kommune påtar seg eieransvaret for dam Nord-Fløyta.
Dersom demningen rives vil dette få store negative konsekvenser, blant annet for natur- og friluftsliv. Konsesjonsområdet har i flere tiår vært offentlig.
Holt bruk A/L ble operativt i 1915. Anlegget ble solgt til Eidsvoll kommunale e-verk i 1963. Etter undersøkelser i blant annet kommunens arkiv, finnes ingen dokumentasjon på om/eller hvordan fallrettighetene ble håndtert, eller om eierforhold til demning.
Anlegget ble videresolgt til Akershus Energi i cirka 2002.

Klassifisering av fareklasse

NVE skriver i sitt brav 12.2.2016 blant annet at «eksisterende dam er en murdam, med maksimal høyde på ca. 8 m. Kronelengden er ca. 33 m. Oppdemt magasinvolum er anslått til 720 000 m³.»
Nord-Fløyta er av kjentfolk anslått til cirka 500 dekar. Fløytadammen er av NVE satt i konsekvensklasse 2.

Konsekvenser ved riving

Riving av dammen vil få store negative konsekvenser for natur- og frilufts- og bosetting. Badeplassen, som driftes av Eidsvoll kommune og Minnesund Vel, er et populært tilbud til både barn, unge og eldre, og er viktig i et folkehelseperspektiv.
Stein Åge Lysgård, leder
Per Aanum, planutvalget
Dagfinn Habberstad, planutvalget
Minnesund vel
LES OGSÅ: Demningen i Nord-Fløyta på vent

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.