Vi er en stor kommune må vite. Etter at det ble samlet inn 2000 underskrifter for pol på Råholt har saken blitt politikermat. Eller skal vi si valg på stett.
Alle bør kunne velge fra øverste hylle... Der er tross alt valg i år. Hvor bra er det valget egentlig og for hvem er det bra?
Jeg skjønner godt at man ønsker pol i nærheten av seg selv. Det er legitimt å kjempe for og forståelig både som polkunde og som næringsdrivende. Men for bygda som helhet kan det fortone seg annerledes. Våre politikere har en klar forpliktelse til å handle ut ifra et overordnet bilde i sine anbefalinger.
I dag har vi et særdeles veldrevet pol i Sundet, vårt kommunesenter, som yter hyggelig og kunnskapsrik service. Dette er i utgangspunktet et kategori-3 pol med et vareutvalg på 650 produkter, men har kjempet seg til å bli et kategori-4 pol med ca. 950 produkter! Dette skyldes langvarig og iherdig innsats. Dette er god butikk for bygda.
Ved å kjempe for to pol i den lille bygda vår kan vi selvsagt gledelig velge mellom to utsalgssteder men det vil medføre en sterk reduksjon i det store vareutvalget vi har i dag. Vil to utsalgssteder med sannsynlig kategori-2 status (400 produkter) være bedre valg enn et pol med status 4? 2 pluss 2 vil aldri bli 4 i Eidsvoll. Ved valg av 2 pol bygger vi aktivt ned hva vi i dag har og regnestykket blir at 2 pluss 2 er lik 2!
Tror ikke på en topolsløsning som et åpenbart gode for bygda vår. Vi er fortsatt ei lita bygd. Mellomstore byer i Norge har jamt over bare et pol. Skulle det så bli to pol vil man effektivt måtte nedbemanne i et eksisterende dyktig fagmiljø. Valgfriheten vil reduseres fra 950 til 400. Dette er dramatisk.
I debatten fremmer Høyre dette som en viktig sak. Valgfrihet er valøren. Det er edruelig KUN dersom man høyt og tydelig sier at dette vil gå utover polet i Sundet og medføre en betydelig reduksjon i vareutvalget i bygda vår. Det er lenge siden Norsk Rødvin var topp 10! Vi er i dag langt mer kravstore. Høyre forfekter i sin kommunale valgkamp sentralisering, sentralisering, sentralisering . gjelder ikke dette for Eidsvoll?
Arbeiderpartiet virker ikke særlig edru med seg selv de heller da de offentlig går ut med høyst ulike standpunkter.
2000 underskrifter er et vektig argument mener vår «polfarer» Madsen som ønsker å vandre mellom to poler. Hva med oss andre «20.000 «? Selvsagt er det et forståelig argument for dem det gjelder, men ikke særlig tungtveiende med tanke på bygda som helhet. Andre representanter for Ap tror vi ved en topolsløsning nærmest går inn i en dyp vedvarende rus som henspiller syndefloden. Dem om det. I dag er nok Vinmonopolet mer en garantist for et usedvanlig godt vareutvalg enn et velegnet redskap for edruskap.
Vi er et mobilt folk. Vi handler der vi vil. Jeg er i så måte lik de fleste andre. Min handlingsregel er dog å først handle lokalt om det er mulig ut ifra pris og utvalg. Bygda vår har i dag en stor handelslekkasje, særlig mot Jessheim, som synes vanskelig å stagge. Jeg blir derfor veldig forundret når våre lokale politikere aktivt ønsker å legge til rette for dette. Det er helt åpenbart at to minipol i Eidsvoll vil gi et begredelig vareutvalg. Jessheim har et kategori-5 pol med 1250 produkter! Det er å be om polvandring . ut av bygda.
Underforliggende er dette en debatt om noe langt viktigere en edruskap og god smak. Dette handler om hvor sentrum i Eidsvoll skal ligge. Det er her politikerne kan styre noe av utviklingen om de våger. Jeg hører de sier det, men ser det ikke, tenker jeg ofte: «Sundet er og skal være vårt sentrum». I årene som kommer vil dette bli stadig viktigere for å bli en sterk enhetlig kommune. To-polsløsning er en skål for en to-stedsløsning.
Mens de i Hurdal henger i lysekrona og får det til med glade spark i nedoverbakkene, surner vi liksom til litt. Eidsvoll er en særdeles vakker årgangsvin, men sørg for å lagre den skikkelig for fremtiden. Jobb strategisk og legg til rette for et samlet sterkt Eidsvoll med klare føringer for hvor det geografiske nullpunktet i bygda vår skal være. Kall det gjerne et polpunkt.
Ett glass her og ett glass der gir ingen god feststemning. Savner litt mer Champagne-politikk rundt dette. Våre fremste politikere burde heller være glade og stolte over vårt pol i dag og fremmet det fremfor å hengi seg til en billig valgrus med en hint av populisme og en tydelig markant ettersmak av flesk. Politisk korksmak liker ingen.
Ola Skjenneberg
Habberstad

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.