Etter uker, dager - for noen timer - med hektisk aktivitet, pynting, planlegging og store innkjøp, nærmer julaften seg. Endelig.
Noen av oss har vasket golvet, andre har børi ved. Et sted der ute, daler kanskje engler ned i skjul og på låven skal det visstnok sitte en nisse som nikker og smiler og er så glad, for han har fått julegrøt, og den vil han gjerne ha.
Julen er en fascinerende sammenblanding av skikker fra inn- og utland. Noen av religiøs art, andre sekulære - og enkelte er bare merkelige. Men det gjør også at julen - og julefeiringen - lett kan passe for alle.
Ønsker man en religiøs jul, så er det mer enn nok å ta av. Passer ikke religion inn i verdensbildet - eller man tilhører en annen religion enn den kristne, så er det fremdeles mulig å finne eller skape juletradisjoner som passer eller kan tilpasses.
Stikkordet er for mange tradisjoner. Julen skal gjerne feires slik den ble feiret i fjor. Og året før. Og året før der. Skjer det endringer, er det gjerne når nye familiekonstellasjoner oppstår. Da har gjerne begge partene i forholdet sine tradisjoner som de vil ha med seg videre, og vi får noen nye hybrider. Men som oftest basert på noe som i hvert fall en av partene har vært med på før.
Det påpekes gjerne at man i julen skal tenke på dem som ikke har det så bra. Den tanken støtter vi fullt ut. Men i den forbindelse vil vi gjerne få legge til, at det må man gjerne gjøre resten av året også. Og med det så ønsker vi alle lesere en riktig god jul.
Alt forandret seg i jula: «Skyggene fra fortida vil alltid være der. Men nå vil jeg eie framtida selv.»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.