Internt i Akershus plasserer NHO Hurdal på 23. plass.
Det er ikke så veldig overraskende at Hurdal kommer dårlig ut i denne typen kåringer. Kommunen er den minste i Akershus, og den geografiske plasseringen legger også noen begrensninger på hva det er realistisk å få til av næringsaktiviteter i bygda.
Men en middelmådig plassering på NHOs rangering, betyr på ingen måte at det ser svart ut for Hurdal. Mye tyder også på at kommunen er i ferd med å finne seg en interessant «nisje», når den har satt seg som mål å bli en bærekraftig, urban landsby.
Bærekraftig kan lett bli et tomt moteord, det er derfor spennende at Hurdal Næringsforum, som har gjenoppstått etter flere år i dvale, våger å tro på at det også kan ligge et kommersielt potensial i at vi alle framover må redusere vårt økologiske fotavtrykk.
Et viktig bidrag fra det lokale næringslivet, i tillegg til å produsere mer miljøriktige produkter - som for eksempel Flaen Sag & Høvleri ønsker å satse på, er at det skapes arbeidsplasser lokalt. Uten lokale arbeidsplasser innenfor kommunegrensa, vil det av naturlige årsaker bli krevende å framstå som et bærekraftig samfunn.
Daglig pendling med bil ut og inn av kommunen, som er hverdagen for mange av dem som bor i Hurdal, skaper raskt et stort svart hull i miljøregnskapet. I hvert fall så lenge Hurdal er den kommunen som har færreste elbileiere i Gardermo-regionen.