Den 21. juni 2011 vedtok kommunestyret i Eidsvoll en klima- og energiplan for perioden 2011-2020.
I denne planen er det gitt mange fakta og hovedmålene er at kommunen skal arbeide for en målbar reduksjon i utslipp av klimagasser og reduksjon av energiforbruk. Videre at klima og energi skal være sentrale premisser ved rulleringer av kommuneplanen og andre kommunale plandokument.
Det framkommer i tiltakslisten som følger med planen blant annet:
* Etablere og gi støtte til nye ladepunkter for elbiler. Aktuelle støtteordninger utnyttes.
* Utrede eventuelt ta i bruk lavutslippsbiler/elbiler i egen virksomhet.
* Bruke mer tre i kommunale bygg, oppfordre private utbyggere til det samme. Det lagres mye CO2 i trehus.
LES OGSÅ: Det skal bli gratis å lade elbilen i Hurdal
Bakgrunnen for at disse tre eksemplene er valgt er fordi jeg er i sterkt tvil om disse tiltakene er fulgt opp. Jeg vil knytte tre eksempler til dette.
Eidsvoll Venstre foreslo så sent som under budsjettbehandlingen i desember 2014 at kommunen skulle bidra til ladepunkter for elbiler og det ble i denne sammenheng pekt på den fylkeskommunale tilskuddsordningen. Dette forslaget valgte formannskapet å stemme ned slik at det ikke kom til avstemming i kommunestyret.
Jeg valgte helt nylig av litt nysgjerrighet å se litt på den kommunale bilparken. En stor del av den består av biler til hjemmetjenesten. Det jeg så var at Eidsvoll kommune hadde et betydelig antall Toyota Yaris som er kjøpt og registrert i 2013. Etter en liten sjekk fant jeg ut at samme bil kom i salg som hybrid i 2012. Kan for øvrig nevnes at Nissan Leaf kom i salg fra 2011.
I disse dager er Eidsvoll kommune i ferd med å få oppført tilbygg til Råholt ungdomsskole. På denne bakgrunn var jeg å så litt på bygget. Dette er en konstruksjon som i hovedsak er satt opp i stål og betong.
LES OGSÅ: - Tar ikke klimaet seriøst
På bakgrunn av ovenstående vil jeg stille følgende spørsmål:
* Hvordan vil ordføreren sørge for at den planen som kommunestyret vedtok 21. juni 2011 etterleves?
* Planen gjelder frem til 2020. Vil ordføreren sørge for at planen blir rullert før den tid, slik at planen ikke blir akterutseilt av den teknologiske utviklingen?
Knut Bakkehaug
kommunestyrerepresentant Eidsvoll Venstre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.