Den ene gangen skøyt jeg på leirduer, med overraskende god treffprosent, om jeg må si det sjøl. Nybegynnerflaks, så klart. Den andre gangen var på pappblink, innendørs med luftpistol. Ikke fullt så briljant oppvisning der, av en eller annen grunn.

Ved begge anledninger sto skytinga på et ellers ganske tørt seminarprogram i jobbsammenheng - i den hensikt å drive såkalt lagbygging. Det er som kjent med våpen i hand at man virkelig utvikler team-følelsen. Konkurranseinstinkt. Nerver. Ut av komfortsona.

RÅDYR OG ELG

Men ute på jakt har jeg aldri vært. Det betyr slett ikke at jeg noen slags prinsipiell motstander av jakt. Jeg bare overlater til andre å ta livet av dyr.

Jeg trives godt med å ha rådyra i hagen og elgen på jordet, men veit godt hvor maten kommer fra, og at det er nødvendig å kontrollere bestanden. Og så skjønner jeg godt at det er noe helt eget, det å jakte elg.

For det handler selvfølgelig om så veldig mye mer enn selve skuddet. Om så mye mer enn takker og kjøttvekt. Det handler om helligdager. At elgjakta er markert med røde datoer og store bokstaver i manges kalender. Religiøse fridager under åpen himmel. Det er det som virkelig er noe.

KAFFE PÅ TERMOS

Ikke minst handler det om juginga rundt bålet. Jeg har skjønt at det er der det skjer, at de fleste politiske problemer får sin lokale løsning. De fleste sambygdinger sitt pass påskrevet. Der fortellingene om dyra man nesten tok får bein å gå på, og historiene om tidligere års elgokser vokser seg større og blir eventyrlige.

Eller man bare sitter i stillhet og suger på snusen. Ser på fugla som trekker mot sør. Rimet i lyngen. Super svart kaffi fra godt brukte termoskopper.

BIKKJER OG ADRENALIN

Ser jeg for meg, da. For jeg har som sagt aldri vært med på det.

Men det er jo nå menn trekker i grønne klær, i fleece og tømmerhuggerskjorter, de mest fornuftige med noe rødt på huet. Dette er tida for adrenalin og testosteron. For pip åpne sanser som hører alt, lukter alt. Der erfaring og kunnskap gjør jaktlaget til et finstemt, samkjørt maskineri. Der sønner får opplæring og egne ansvarsområder av fedre og fedrenes kamerater. Der samholdet går på tvers gjennom generasjoner. Alle har sin plass. Alle skal med.

Ikke minst bikkjene, som nå endelig får utnytta sitt fulle potensial. Elgbikkjene som har trent på å gneldre og gjø helt siden forrige jakt, og i disse etterlengtede ukene hvert år får full glede av instinktene sine. Nå skal de ut! Ut i skauen! Ut og jakte! Løpe, bjeffe, få masse ros, være med.

JAKT PÅ BABYCALL

Det er nå babycaller på barnerommene rundt i nabolagene skurrende tar inn jegerprat, kodemeldinger og oppkalling fra jaktradioer som befinner seg på åsen like ved.

Det er nå bygdepraten går: «Har du hørt om dem har fått noe enda, eller?». «Åssen er ganglaget til naboen, ser han tilfreds ut? Jo, han var i travel skytteltrafikk mellom bilen og låven her om dagen».

Det er nå det blir bestemt om dette er et godt år eller ikke. Glem sommervær og avlinger, det er elgkvota som betyr noe. Det er antall felte dyr som bestemmer om man kan gå vinteren i møte med full fryser og helghakk på menyen.

VED BÅLET ALEINE

Og det er nå jeg kjenner det lille stikket av misunnelse.

For jeg skulle også gjerne vært inni den bobla. Fått den deilige følelsen av å slippe unna hele samfunnet.

Bare gå i skauen, stenge alt ute. Lukte på myrene, hogstfeltene, den skarpe høstlufta. Ha med en radio som kunne sette meg i kontakt med resten av laget når det var tid for mat og prat.

Ellers sitte timevis på post, gjerne aleine. Vente. Kjenne seg som en del av naturen, av tradisjonen. Og jeg trenger ikke noe våpen, bare et bål.

FLERE INVITERT AV ANNE EKORNHOLMEN

Bruk etterpåklokskapen godt

Hvem trur du at du er?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.