Hvem som har kjøpt det nedlagte sykehuset er ikke kjent, og vil nok ikke bli kjent før overdragelsen er tinglyst. Hvorfor hemmelighold blir bare gjetninger. I skrivende stund vet ikke vi mer enn dem som spekulerer på Facebook og andre steder.
Vi har imidlertid merket oss at flere frykter at Stensby skal bli et asylmottak. Den lokale Frp-frontfiguren Finn Terje Tønnessen skriver i en kommentar på eub.no at «håper inderlig ikke at det er tenkt brukt til asylmottak.» Flere andre gir uttrykk for at de deler Tønnessens syn.
Vi vil heller snu på det, og stille spørsmålet: Hvorfor ikke? Utlendingsdirektoratet vil i løpet av kort tid komme med en prognose på hvor mange flyktninger og asylsøkere som vil komme til Norge i år. Den forrige prognosen var på et sted mellom 16.000 og 20.000. Den nye prognosen fra UDI blir mest sannsynlig høyere.
Vi trenger flere akuttmottak for å takle dette. Både for å håndtere de som har krav på å bli, og de som etter hvert vil bli sendt ut igjen. Uten å være ekspert på dette, vil vi tro at bygningsmassen på Stensby egner seg til å være et slikt mottak. I hvert fall for en periode.
I kommentarfeltet trekkes det fram frykten for IS-krigere blant flyktningene. Det kan selvsagt ikke utelukkes, men terrorforsker Magnus Ranstorp sier til NRK at det er en myte at IS utnytter flyktningestrømmen til å smugle krigere inn i Europa. Det vi skal frykte, ifølge terrorforskeren, er IS-sympatisører som er radikalisert i Norge og hjemvendte krigere.
TV 2-journalist og forfatter av boka «Trusselen fra IS», Mah-Rukh Al, er mer skremt enn Ranstorp. Som lekmann er det ikke lett å vite hvem og hva man skal stole på, men uansett kan det jo være verdt å minne om at større terroranslag i Norge - så langt - har vært utført av personer som er etnisk norske.
Hva vi imidlertid ikke tror, er at Eidsvoll og omegn skal bli et mer aktuelt terrormål om det åpnes et nytt asylmottak på Stensby eller andre steder i Gardermo-regionen. Et mottak kan også gi flere lokale arbeidsplasser.
LES OGSÅ: Alle ville hjelpe da de hørte at flyktningene kom

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.