Det er viktig og riktig med en debatt rundt vindkraft, men det nytter ikke å presentere argumenter som ikke holder mål - vi ønsker derfor å kommentere noen av Hågvards feilslutninger.
Unødvendig
Klimaendringene er verre enn vi kunne håpet på. Tusenvis av mennesker har dødd i hetebølger i Pakistan og India, iskappen på Grønland smelter, våre egne breer krymper. Samtidig brennes kull og gass for å lage strøm i våre eksportmarkeder. En rapport utarbeidet ved SINTEF viser at en produksjon lik den fra Fosen- og Snillfjordprosjektene kan bidra til 1,4 TWh reduksjon i europeisk kullkraftproduksjon, og bidra til å kutte 1,4 millioner tonn CO2 i året.
Energieffektivisering er viktig, men vi kan ikke effektivisere oss bort fra 170 TWh med fossilt forbruk vi har i Norge. Oppgradering av eksisterende vannkraftverk kan kanskje gi 10 TWh ny produksjon, men dette er ikke nok til drive nødvendig omstilling i norsk industri og transport.
Samtidig trenger vi verdiskaping fra nyetableringer i grønn industri. Eksempelvis vil et middels stort datasenter på 25 MW kunne ha et årsforbruk av strøm på rundt 210 000 MW. Med europeisk kraftmiks gir dette et utslipp på ca. 94 000 tonn CO2; med norsk kraftmiks vil utslippene være 2 100 tonn. Dersom ønsket etablering av ny grønn industri i Norge ikke svares av utbygging av ny fornybar kraftproduksjon vil også «grønne» industrietableringer føre til økte utslipp.
Raserer norsk natur

Direkte berørt areal utgjør ca. 2-3 % av planområdet for et vindkraftverk. Vi i NORWEA tror det vil bygges rundt 1000 vindturbiner i Norge innen 2020, da vil det fysiske inngrepet være på 0,02 % av Norges landareal. Dersom vi tar de 1000 turbinene vi har som utgangspunkt, og samler alle på ett sted, vil det samlede arealinngrepet utgjøre 8 km2, under 2 % av Oslos areal.
Folkehelsen lider
Det finnes ingen verifiserbar forskning som viser at vindkraftstøy er mer skadelig enn annen støy. En rapport utarbeidet av TØI viser derimot at det ikke finnes korrelasjon mellom støy fra vindkraftverket på Lista og helsetilstanden til beboerne, som forøvrig ikke avviker fra normalen. Det forskning derimot viser er at WTS-syndrome (vindkraftsyke) kommer som følge av nacebo-effekten: Mytene om vindkraftstøyens helseskadelige effekt bidrar til at mennesker blir syke.
Økonomien
Hågvar fremstiller det som om det på grunn av lave strømpriser er overhengende fare for at kommuner blir stående igjen med regningen for demontering av parkene. Selv om strømprisene nå er lave, må vi ikke glemme at de i februar 2012 lå på 45 euro/MWh. For investeringer med horisont på 20 år regner man med prissvingninger. Videre utarbeides det etter forskrift alltid plan for nedmontering av turbiner og tilbakeførsel av området ved endt konsesjonstid.
Milliardinvesteringer gir økte inntekter for lokalsamfunnet investeringen gjøres i. Tall fra 2014 viser at vindparken på Smøla gir kommunen en inntekt på 5,5 millioner i året gjennom eiendomsskatten. I tillegg til at vindparken skaper arbeidsplasser under byggingen, gir driften av parken permanente arbeidsplasser. Vi ser at fire av vindparkene på Fosen vil gi mellom 40-50 arbeidsplasser når parken er i drift, og Statkraft anslår at om lag 600 personer vil arbeide med utbyggingen i Sør-Trøndelag.
Bushra Butt
kommunikasjonsansvarlig i NORWEA
Daniel J. Willoch, rådgiver i NORWEA

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.