Vi skulle ha et sterkt forsvar og det skulle ikke tillates å forfalle slik det hadde skjedd før krigen.
Verden har forandret seg betydelig siden den gang og det har også Forsvaret - på godt og ondt. Over flere år er forsvaret systematisk bygd ned til dagens kritiske nivå. Vår egen forsvarssjef, Haakon Bruun-Hansen, har uttalt at om vi ikke øker forsvarsbudsjettet drastisk, kan vi like godt legge ned hele Forsvaret.
Det er all grunn til å stille spørsmål om vi i framtiden i det hele tatt kommer til å ha et forsvar som trygger vårt land, våre grenser og vår befolkning. Utsiktene er ikke lyse.
Den sikkerhetspolitiske situasjon i forhold til den som rådet da Forsvaret ble omlagt fra et invasjonsforsvar til et innsatsforsvar er forandret.
Vårt naboland Russland har gjennom ord og handling vist at de akter å være en europeisk stormakt, og stikkord her, er Krim, Øst-Ukraina, Georgia, Østersjøområdet og Syria/Midtøsten som er i en dyp, alvorlig krise. Gjenoppbygging av russiske garnisoner i nord, rakettskjold, cyberspace, ekspansive militærbudsjetter med anskaffelser av moderne materiell innen alle våpengrener gir grunnlag for bekymring. Russland ønsker helt klart å ha en sikkerhetssone rundt sitt interesseområde i nord, som man har direkte eller indirekte kontroll over.
Den økte interesse for ressurser og nye seilingsleder i nord og over polområdet kan også utgjøre et fremtidig nytt konfliktscenario.
Så, hva med oss i Norge? I forsvarssjefens tale mandag 18. januar i Oslo Militære Samfund, gjengitt i Aftenposten tirsdag 19. januar, fastslår forsvarssjef Bruun-Hansen at deler av Forsvaret er underbemannet, eller ikke bemannet i det hele tatt. Det er mangel på ammunisjon og det finnes ikke ekstra bemanning for de fleste våpensystemer. Videre er driftssituasjonen forverret med én milliard kroner, dels som følge av valutaendringer, og dels som følge av ekstrautgifter. Videre påpekte han at mye materiell er svært gammelt og at nødvendig vedlikehold er utsatt og at våre reservedelslagre er redusert.
Videre sa forsvarssjefen: «Jeg forstår meget godt at det fagmilitære rådet er politisk krevende, et sterkt forsvar mot øvrige samfunnsinteresser. Jeg forstår også at dilemmaet er mer krevende i dag, enn for 6 år siden. Dette som følge av den rådende økonomiske situasjon, og framtidsutsiktene for norsk økonomi.
Framtidige bevilgninger til Forsvaret som er lavere enn min anbefaling, medfører en de facto nedbygging av dagens forsvar. Deler av Forsvaret må kuttes ut, og noen av dagens politisk pålagte oppgaver må fjernes, eller det må aksepteres en helt annen risiko rundt løsningen av Forsvarets oppgaver.»
Som følge av den kraftige kronesvekkelsen, får forsvaret kjøpt stadig mindre for pengene som bevilges, pluss at vi står overfor store investeringer i tiden som kommer. Gjennom avtalen med Nato har vi forpliktet oss til å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på Forsvaret. I dag ligger vi langt under dette.
For alle de som er opptatt av fellesskapets ressurser, er vi interessert i at de midler som bevilges, blir forvaltet på en slik måte at vi får mest mulig igjen for pengene, en tankegang vi alle sikkert er enige i.
Det går spekulasjoner om at Sivilforsvaret må nedlegges, og at Heimevernet reduseres ytterligere. I 2017 vil også muligheten til å varsle sivilsamfunnet forsvinne når FM-båndet lukkes, og det foreligger ikke bevilgninger til alternativ varsling. Den sivile beredskap blir følgelig dårlig ivaretatt.
Vi må ta de store demografiske forandringene i verden på alvor, og at Norge står overfor en mer alvorlig og krevende sikkerhetspolitisk situasjon enn på svært lenge. Dette, både når det gjelder utviklingen i Midtøsten/Nord-Afrika og Russland. Det må tas nødvendige grep for å styrke Forsvarets beredskap, utholdenhet og reaksjonsevne.
Man tør minne om at Stortinget har som første prioritet å garantere for befolkningen og landets sikkerhet, og det er følgelig viktig at de fagmilitære gis reelle muligheter til å gjennomføre de oppdrag Stortinget pålegger Forsvaret.
Mandag 22. februar kommer forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen til Jessheim rådhus. Forsvarssjefen vil foredra over de utfordringer forsvaret står over for i årene som kommer, og det vil bli anledning til å stille spørsmål. Dette vil bli nærmere annonsert i pressen. Se for øvrig omtale på kommunens hjemmeside: www.ullensaker.kommune.no
Knut Erling Skreden
styreleder
Øvre Romerike Forsvarsforening

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.