I forrige uke smalt politikerne i Eidsvoll bortimot døren igjen for endringer. I et åpent og godt besøkt folkemøte var det ingen tvil om hva flertallet mente. Eidsvoll er stor nok til å klare utfordringene alene, mente flertallet.
Sanners partikollega i Eidsvoll, Wenche Hoel Ulvin, delvis sammen med KrFs Einar Ordahl, har en bortimot umulig oppgave med å overbevise de andre partiene om at Eidsvoll kommune bør gå videre med forhandlinger om en storkommune på Øvre Romerike. Mye tyder på at Eidsvoll stopper prosessen i kommunestyremøtet 8. desember.
Det er flere grunner til at en får forståelse for et slikt standpunkt. Det er så mange usikre faktorer i prosessen med hensyn til hvilke oppgaver kommunen skal ha i framtida, at bare det alene gjør at politikerne blir skeptiske. Hadde de visst mer om hva kommunene skal ha av endrede oppgaver, kunne prosessen blitt annerledes. En innbyggerundersøkelse ga heller ikke kommunen noe entydig svar.
Nærhet og nærdemokrati ble brukt som argumenter for å beholde det som det er i dag. Høyre mener større kommuner gir bedre nærdemokrati og bedre tjenester, men får ikke de rødgrønne, Frp og Pensjonistpartiet med på dette.
Et annet usikkerhetsmoment i denne prosessen er fylkeskommunens plass. Hadde fylkene blitt en del av prosessen, kunne man fått andre holdninger. Men fylkene synes å få være i fredet i denne omgangen.
Mye tyder på at de fleste kommunene vil bestå. Kommunalministerens gulrot er ikke stor nok.
Fra Lesernes EUB: Nei til kommunereform. Eidsvoll baklengs inn i framtiden

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.