Rådmannen har sikkert mange gode grunner til eiendomsskatt, men hva er dynamikken bak dette forslaget? Og hva er lovligheten ved «dobbeltbeskatning»?
Det er klart at med mer penger i kassen kan du gjøre mange ting. Vi må ha nye veier, skoler, en splitter ny rundkjøring også videre. Men er ikke det en del av rådmannens jobb, å holde styr på økonomien eller økonomiske overskridelser? Har det blitt politisk korrekt for kommunene å låne penger, og deretter la sine innbyggere betale gjelda? Har det blitt en mote?
Eidsvolls forrige rådmann brukte pengene på å «kjøpe» en konsulentrapport om hvor god hun var for kommunen. Konsulenten kom, snakket i 30 minutter og gikk leende til banken. En annen var å omorganisere kommunen. Rådmannen brukte også mye penger på å søke råd om direkte tv-sending av møtene. Hennes misbruk satte Eidsvoll på Robek-listen. Vi kunne kjøpt Stensby og en godt fungerende legevakt for cirka 20 millioner kroner, men nå bruker vi dobbelt så mye på legevakt. Eidsvoll er i en sær situasjon. Avløp/vannverksskandalen, i 200-millionerklassen, skal også betales av innbyggerne gjennom økte avgifter. Ved overskridelser eller «mangel på penger» må vi leve utenfor vår evne og låne penger til å gjennomføre gode, men dyre prosjekter. Har kommunene mistet evnen til å leve med det vi har?
LES OGSÅ: Eidsvoll Høyre har laget et alternativt budsjettforslag uten eiendomsskatt

Kommunene som gjeldsslaver

Mange kommuner har nesten blitt gjeldsslaver i milliardklasse. Eiendomsskatt eller ikke. Hvordan har vi havnet der? Brukes eiendomsskatten til å indirekte tilbakebetale gjelden de har akkumulert? Skedsmo kommune har tatt et nytt stort lån på 240 millioner kroner, basert på eiendomsskatt. Hvorfor? De voldelige opptøyene i England hjalp ikke mye. Men det finnes noen måter å stoppe kommunenes «merbruk». Det ene er å sjekke kommunens utgifter og bruk av penger. Mange poster kan revurderes, for eksempel «rus og psykiatri», som har fått sitt eget liv. Rus og psykiatri har ingen konkret plan, ingen sluttdato. Å forebygge narkotika må intensiveres og prioriteres. Myndigheter, foreldre og du, må vise mer ansvar. Sett foten ned og si nei.

Går partiet imot sitt eget valgløfte

Som partimedlem burde jeg vært på dette møtet, men min status i dag som pendler hindret meg å møte opp denne gangen. Dessuten tenkte jeg at Einar Madsen og nestlederens valgløfte om å ikke innføre eiendomsskatt for denne perioden burde være nok. Jeg støtter fortsatt Einar Madsens løfte. Det var det samme løftet jeg ga til alle som stemte på meg. Dette er et slag mot Eidsvoll Aps valgløfte og sosiale profil. Eidsvoll Ap må stå fast ved sitt løfte uansett hvem som er leder nå. Vi må være konsekvente. Vi kan ikke bli som andre partier som bryter med sine egne løfter.

Kun 14 prosent gjeldfrie I Eidsvoll

SSB opplyser (2014) at det er 86 prosent som har gjeld i Eidsvoll. Kun 14 prosent er gjeldfrie. Dette er et klassisk scenario. Lavtlønte med gjeld skal altså møtes med økte skatter, høye bensinavgifter, bompenger osv. Er dette en riktig plan? Det spiller ingen rolle for dem som må betale statsskatt eller kommunalskatt. Skatt er skatt. Mange må betale en sur restskatt, og å betale minst 20.000 kroner ekstra i året vil være å betale restskatt to ganger. Men eiendomsskatt kan også påvirke at eiendomsverdien blir redusert og at bolig som investeringsobjekt blir mindre attraktivt. Bunnfradraget er ikke statisk stabilt og kan endres på flekken. Bunnfradrag eller ei, så er skatten skrudd sammen slik at jo større boligverdier du har, desto mer vil du betale i skatt. Dessuten er dagens norske økonomi synkende. Folk bruker mindre penger. Alt har blitt dyrt. Maten spesielt.
LES OGSÅ: - Eidsvoll er rådmannsstyrt!

Økt boligverdi betyr mer skatt

Kommunen jeg pendler til har eiendomsskatt fra før. Lillesands rådmann ville ha mer denne gangen. Han vil øke eiendomsskatt i Lillesand, og økt boligverdi skal legges til grunn for mer eiendomsskatt! Det samme har skjedd i Oslo. Før var det snakk om at kun cirka 20 prosent skulle betale i Oslo, og ingen som bor i boligblokk. Men Oslo Ap og MDG tok ikke høyde for verdiøkning. Raymond Johansen (Ap) innrømmet selv at de ikke hadde kalkulert verdistigningen, ergo må husstander betale mer skatt. Mange som slapp å betale i fjor må betale i år. Aftenposten antyder at nesten 50 prosent skal betale eiendomsskatt! For et helvetes rot!

Dobbeltskatt

En slik tilstand kan eskalere også her i Eidsvoll dersom eiendomsskatten innføres.
Vi betaler allerede skatt på eiendommen igjennom formuesskatt. Mange tviler på lovligheten av eiendomsskatt. Er dobbelt beskatning lovlig? Er det politisk korrekt å kun innføre eiendomsskatt uansett. Som jeg sa i et kommunestyremøte i Eidsvoll - jeg vil være en tosk ved å påtvinge en slik skatt på meg selv, og det hevder jeg fortsatt. De som ønsker å betale eiendomsskatt kan gjøre det frivillig.
Edward Dawes (Ap)
varamedlem
Eidsvoll kommunestyre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.