Jeg fikk stadig høre det av mine eldre fettere; «du må si je og itte».
Jeg har ikke tenkt å moralisere over språkets generelle forflating eller utvikling. Sånne debatter har man Facebook-grupper til. Der kan folk fritt slå hverandre innbitt i huet med kommaregler. Der deler man hoverende bilder av håndskrevne plakater med meningsløs orddeling - bare for å få påpakning av en annen bedreviter om at det egentlig heter særskriving.

HENNE SA DET!

Jeg har heller ikke tenkt å skrive om den fryktede skj-lyden som invaderer kylling og kjøleskap i de tusen barnehjem, eller den østfoldske L'en som sprer seg fortere enn dattera di kan si fotbajll. «Henne» hører antakelig ikke forskjell - for å sneie innom den voldsomme iveren mange tilsynelatende har etter å erstatte det personlige pronomenet «hun». Eller hu, som jeg ville sagt.
Problemet er heller ikke at vi strør rundt oss med stadig mer engelsk slang, mens vi skylder på alt fra dataspråk og globalisering til akademiske fagbøker og amerikanske rap-tekster. Ei heller banninga, som har en tendens til å snike seg inn i dagligspråket og fortrenge ellers svært funksjonelle adverb og adjektiv.
Nei, det jeg tenkte på var mine egne ungers snodige hang til å prate uhorvelig pent.

TALA ELLER SNAKKE

Riktig nok har jeg aldri slått meg på bringa og påberopt meg å «tala ekte fering». Sjøl om jeg har vokst opp her, med farssida som forankra feringer, fikk jeg noen andre språkvibber inn med morsmjølka fra Buskerud. Derav også denne masinga fra fetterne. De gutta var litt eldre enn meg, på grunn av skeive generasjoner, og hadde to foreldre som var utprega dialektpratende.
Og jeg landa et sted midt imellom. Mellom je og jæi blei det et slags «jæ», i stedet for vart ble det blei og mellom tala og snakke endte jeg med å prate. Og så lurer du kanskje på hvor jeg legger trykket når jeg prater om avis eller banan? Ja, det er på a-en i avis og på den første stavelsen i banan. Selvfølgelig.

YES - DISNEY XD

Men slett ikke så selvfølgelig for den neste generasjonen, har det vist seg. For nå går unga i Feiring rundt og sier alene, bro og melk. Ja, serr! Som om de er vokst opp på Marienlyst i Oslo og ikke har gjort annet enn å dubbe amerikanske komiserier for den «norske» versjonen av Disney XD. De snakker så pent og avslepent at jeg har begynt å bli bekymra for de framtidige a-endingene i husstanden.

BRYGGA I BERGEN.

For A-endingene mine får du aldri. De overlevde til og med fem år i Bergen på slutten av 90-tallet, sjøl om jeg valgte å ikke provosere det bergenske lynnet unødvendig og omtalte «Bryggen» respektfullt - siden det i vestlandsbyen ganske enkelt ikke eksisterer noe som heter bryggA.
Samtidig kneppholdt jeg på både «å gjøra», «husa», «scena» og andre uttrykk som medførte stempelet bondetamp fra indre Østland. Hvilket jo er en ganske korrekt beskrivelse, og altså lite å prøve å prate seg bort fra.

HAR DU ILT?

Men tilbake i heimen. Med en far fra Sogndal har begge gutta vært innom både «ein» og «sjau» når de skulle lære seg å telle, samt uttrykket «ilt» når de hadde slått seg og fått vondt. Men daglig nynorskpåvirkning har de visst etter hvert blitt ganske døve for. Det skulle ikke være noen grunn til å hevde at de «tror» de skal gjøre lekser «senere», når både sogningen og jeg sier trur - og veldig ofte seinere.
Derfor har jeg tatt opp arven fra fetterne: det blir ikke mat på bordet før du sier mjølk, mjøl og lauk.

FLERE INVITERT FRA ANNE

Bruk etterkloksakpen godt - om Badet kulturtun
Hvem trur du at du er? Vi rusla sjenerte inn i verkstedhallen, på rekke og rad. Vi hadde store Levis-olajakker, pastellfarger, bukser med høyt liv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.