Vi får det gjennom avisene, tv, radio, internett, venner og bekjente. Vi snakker om det, men gjør vi noe med det?
Mange mennesker er engstelige for hva som skjer i samfunnet. Ekstra engstelige når det skjer i nærområde. Nettopp fordi vi får det inn i stua hver eneste dag, blir dette veldig nært.
Man behøver ikke å være gammel for å bli redd det som skjer rundt oss. Kriminaliteten har hardnet til, både i form og gjennomførelse. Det er ikke lengre bare verbale skyts og små slag, men heller bruk av våpen. Vi har vold i form av psykisk terror, og vi har svindlere som ynder å utnytte godtroende sjeler. Det hjelper ikke å låse seg inne. Muligens blir døra vanskeligere å bryte seg inn i, men du blir ikke tryggere av den grunn. Det skal ikke være sånn i vårt samfunn, at man skal være redd hverdagen og det som skjer. Derfor må vi gjøre noe med det. Trygghet er mer enn låste dører!
Noen gjør det, men på langt nær alle. Vi må tørre å si fra, til dem det gjelder, eller til de som kan takle dette profesjonelt. Vi må kunne si fra uten å få betegnelsen som tyster. I bygda vår har vi lensmannskontoret, som vet hvordan man skal takle ulike situasjoner. Overlat til dem å gjøre noe når det skjer noe. For at det skal skje, må vi varsle dem om forholdene. Det er faktisk å ta ansvar. Vi har vel alle opplevd enten gjennom media eller selvopplevd, at det ikke skjer noe når politiet blir varslet. Men å konkludere med at det da ikke er noe vits å melde fra, er det samme som å gi opp kampen mot kriminaliteten. Har det blitt sånn at det er lettere å melde et forhold til politiet når det er snakk om et forsikringsoppgjør, enn når det gjelder saker av annen karakter?
Har vi virkelig kommet så langt at liv og helse ikke betyr så mye, så lenge det ikke rammer meg selv? Hvor har det blitt av respekten for individet og respekten for andres eiendom? Det er faktisk en menneskerett at gammel som ung skal ha et trygt og godt samfunn å leve i.
Slik vil vi fortsatt ha det i Eidsvoll også. Vi vil ha ei trygg bygd hvor vi vet at folk engasjerer seg. Vi vil ha et lokalt politi, som kjenner bygda vår, og som kjenner de som bor i bygda. Vi ønsker ikke en sentralisering av politiet, slik at lokalkunnskapen til politiet blir borte. Politireformen tar sikte på å legge ned en rekke lensmannskontor, for så å sentralisere lokalitetene. Man vil nok spare noe på administrasjon, men man vil også gjøre uopprettelig skade med å miste lokalkunnskapen og kontakten mellom lensmannsbetjentene og bygdefolket. Selv om mange av de politiansatte vil fortsette å bo i bygda, er det ikke nødvendigvis de som skal utføre oppdragene i egen bygd. Dette vil styres fra sentralt hold. Av erfaring vet vi at byer og større sentrum kommer til å kreve det meste av styrken. Da er bygda taperen.
Ingen av oss liker å bli frastjålet noe, men da må vi også slutte å kjøpe tjuvgods. Så lenge vi kjøper tjuvgods og smuglervarer, finansierer vi også kriminaliteten. Da kan vi ikke forvente at vi får bukt med den. Vi må gå inn i oss selv, og finne ut hvordan vi egentlig vil ha det. Og i respekt for dem som tilhører eldregenerasjonen, må vi som er yngre sørge for at de har det trygt og godt. Alle i samfunnet må lære seg å følge de regler som er satt for fellesskapet, da må vi også si fra når noen mener at de skal ha egne regler, eller aller helst ingen regler i det hele tatt. Hadde vi bodd på vår egen lille øde øy, hadde vi ikke trengt regler, men når vi skal dele på fellesskapet, er vi nødt til å innordne oss visse spilleregler. Og de gjelder for alle.
Når jeg skriver ned disse tankene, er det fordi jeg vil advare mot at vi blir passive. Vi ser det i Oslo, kriminaliteten florerer. Mange av oss er en del av den daglig, fordi vi pendler til og fra Oslo. Ungdommene våre reiser daglig til og fra Oslo, og derfor er det viktig at vi holder på de gode verdiene i samfunnet, gir den nødvendige trygghet og omsorg til våre barn og foreldre. Å svikte nå, er å ta fra våre etterkommere den rett de har til denne tryggheten.
John-Erik Vika
ordførerkandidat
Eidsvoll Senterparti

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.