Vi har sett det før, og vi så det igjen denne helga. De to artiklene om yngre bønder som sto på trykk i lørdagsavisen, og som ble publisert på eub.no henholdsvis fredag kveld og lørdag formiddag, var blant våre mest leste på nett denne helga - og også de mest delte i sosiale medier.
LES OGSÅ: - Vi kan jo ikke slutte med å produsere med mjølk
LES OGSÅ: Nå står Marthes fjøs til ti millioner kroner ferdig
Dessverre er ikke interessen like stor for å bli bonde i dag. Norsk landbruk sliter med rekrutteringen. Gjennomsnittsalderen for norske bønder er 54 år, og bare 10 prosent av bøndene er under 40 år. I tillegg går antall søkere til landbruksutdanning ned. Rekruttering av nye bønder er derfor en prioritert oppgave for Bondelaget, forteller Sigurd Enger, leder for Akershus Bondelag.
Forhåpentlig kan det være et bidrag fra vår side til økt rekruttering å fortelle om Marthe Bogstad (25), som satser ti millioner kroner på nytt fjøs på Kløfta, og Tonje og Ole Christian Aas (henholdsvis 34 og 43 år), som har investert om lag 9,5 millioner i nytt fjøs i Maura.
Begge prosjektene er støttet av Innovasjon Norge. Den siste setningen er viktig. Innovasjon Norge har i perioden 2011 til 2015 støttet over 40 prosjekter i Gjerdrum, Ullensaker, Nannestad, Eidsvoll og Hurdal med inntil én million kroner. Å være bonde i dag er fremdeles et fysisk tungt yrke, men også et yrke i kraftig endring. Nå er melke- og skraperoboter på plass i fjøsene. Fôring styres av datasystemer som kan legge inn individuelle mengder for dyrene. Mye av jobben til en bonde i 2016 gjøres i kontrollrommet foran dataskjermen.
Norske bønder har lenge vært flinke til å ta i bruk ny teknologi. Ikke alle utenfor landbruket er like kjente med dette. Etter vår oppfatning bør dette brukes mer aktivt i forsøkene på å rekruttere nye generasjoner til et svært viktig yrke. Bonden er ikke siderumpa og gammeldags, han er hypermoderne og teknologisk framoverlent.
Og som Marthe Bogstad sier: - Mat må vi jo ha.
LES OGSÅ: Ungt ektepar satser fire millioner på sauer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.