Hvert år siden 1993 har Natur og Ungdom og Norsk Bonde- og Småbrukarlag arrangert Grønt Spatak. Grønt spatak er et utplasseringsprosjekt der ungdom får prøvd seg på gård, seter eller beitetilsyn. Melking, børsting, ysting, luking, hesjing, høsting og tilsyn med dyr står på timeplanen.
I år har rekordmange unge miljøvernere fått lære mer om gårdsdrift i sommerferien. Hele 87 ungdommer har vært med og tatt et tak for miljøvennlig norsk matproduksjon. Bøndene som tar imot ungdommene er glade for interessen og for forståelsen som skapes mellom miljøvernere og bønder i løpet av oppholdet.
I en tid med befolkningsvekst, skjevfordeling og klimaendringer som gjør jordbruk vanskeligere, er det å fø verdens befolkning blant vår tids store utfordringer. Norge må øke matproduksjonen, og det må skje på en miljøvennlig måte. Da må vi ta hele landet i bruk og utnytte beiteressursene våre i utmarka. Samtidig opplever mange bønder store utfordringer knyttet til rovdyr.
Beitedyr er ikke bare viktige for å ivareta bærekraftig norsk matproduksjon, de er også viktige for naturmangfoldet og holder det produktive kulturlandskapet i hevd. Vi må ta vare på beiteressursene samtidig som vi tar vare på de trua rovdyra i norsk natur. For å få nyte godt av både sau og ulv må vi betale for løsninger. Inngjerding og beitetilsyn koster, og en økning i bevilgningene er viktig og nødvendig. Men det kanskje viktigste tiltaket er likevel dialog. Hvilken rolle kan saueavl spille for å hindre rovdyrtap? Hvilket rom gir landbrukspolitikken for å velge mindre utsatte saueraser? Vi må sikre at de med kompetanse på landbruk og de med kompetanse på biomangfold og miljøvern ikke hemmes av mistillit, men finner løsninger sammen.
Vi har en felles interesse av å holde det lokale og miljøvennlige jordbruket i hevd. Grønt Spatak er et unikt samarbeid som skaper forståelse mellom unge miljøvernere og bønder. Det er slike tiltak og slike allianser som trengs når vi skal holde beitemark i hevd samtidig som vi verner om de siste store rovdyrene våre.
Ingrid Skjoldvær
leder i Natur og Ungdom
Henriette Stoltenberg
koordinator for Grønt Spatak
LES OGSÅ: Ulven herjer videre - storstilt jakt pågår

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.