Glem turorientering denne sommeren. Årets sport er å komme seg uhindret inn til Lønntjennbråtan.
Med mindre du har bodd i en hule det siste halve året, har du garantert fått med deg at Lønntjennbråtan er åstedet for neste sesong av realityserien Farmen. Midt inne i hjertet av Gullverket skal en gjeng vordende C-kjendiser holde hus i sommer. Allerede nå er det umulig for meningmann å komme helt inn til den stolte, røde bygningen. Ville rykter svirrer på bygda, og et helt lokalsamfunn stålsetter seg nå for å takle at TV2 sperrer av begge veiene innover forbi Øvre Holsjøen. Hva lokalbefolkningen i Eidsvoll, som ellers pleier å ferdes i flokker innover forbi Lynesvangen og oppover mot gruvene om sommeren, nå skal gjøre av seg, vites ikke. Forhåpentligvis har kommunen en kriseplan for alle dem som vil bli stående nede på parkeringsplassen med termos og tursekk og et brennende ønske om å komme inn til Lønntjennbråtan. Ingen kaffe på Lønntjennbråtan, ingen søndag. Det kommer til å bli en knallhard sommer.
Men fortvil ikke. Det finnes naturligvis måter å komme seg inn til Lønntjennbråtan på. Det krever bare litt planlegging og tålmodighet.
LES OGSÅ: Gulrot og kaffe på Spyttmyra

1) Legg turen om Grønnsjøen.

Alle som har gått på ski i Gullverket, vet at det er mange veier til Lønntjennbråtan. Hvis man tar veien opp mot Grønnsjøen og så følger skiløypetraseen, kommer man før eller senere til veien på vestsida av Øvre Holsjøen. Sannsynligvis senere. Turen er i underkant av ei mil, med lengre strekninger med myrvading og kryssing av bekker. Send gjerne varme tanker til gruvearbeiderne som holdt til her for mer enn hundre år siden. Fra vestsida av Øvre Holsjøen følges skiløypetraseen videre inn til Lønntjennbråtan. Sist jeg var der, satte ungene seg fast omtrent til livet, men sannsynligheten for å bli sugd ned i myra er neppe mer enn 50 prosent. Og det er det jo verdt for å kunne drikke søndagskaffen på Lønntjennbråtan.

2) Svøm over Øvre Holsjø

Den aller enkleste løsningen er helt iøynefallende: Å svømme over Øvre Holsjø. Det kan være et problem i starten dersom TV2 plasserer sperringene helt nede ved Lynesvangen, men da er det bare å åle seg oppover i bekken. Det kan være litt ugreit å forsere demningen, men dersom man kryper på siden av veien og opp til vannet, vil man til slutt nå selve Øvre Holsjøen. Herfra og inn til enden av vannet er det neppe mer enn et par kilometer, og vannet holder minst 15-16 grader etter den strålende sommeren vi har hatt. Plukk gjerne med et strå slik at du kan svømme under vann uten å bli oppdaget. Turklærne dine vil nødvendigvis bli søkkvåte, men det er det verdt bare du får drukket søndagskaffen på Lønntjennbråtan.

3) Hanglider fra Engerfjellet

Dette er et glimrende alternativ for alle som liker fart og spenning. Dessuten gir det en flott anledning til å se Engerfjellet før vindmøllene kommer. Det kan være noe problematisk å komme til toppen, men her er det nok en gang mulig å følge skiløypetraseen, denne gangen fra Benkemyra. Dette er neppe mer enn 5-6 kilometer, i bløtt og godt terreng med solid stigning. Dersom man synes det er tungt å bære hangglideren hele veien, er det mulig å tenke alternativt. Ikke glem at bestemor Skogmus hadde en aldeles fortreffelig tur med paraplyen sin. Med rennefart fra toppen av Høglia vil man forhåpentligvis få nok oppdrift til å kunne fly rett inn på tunet på Lønntjennbråtan. Landingen kan kanskje bli hard, men så lenge man får drukket søndagskaffen på Lønntjennbråtan, er det verdt det.

4) Kle deg ut som en elg

Å kle seg ut som en elg er jo en opplagt løsning, og selvfølgelig stor stas for barna. Her kan familien i fellesskap planlegge i flere uker og bygge elghoder av pappmasjé og male med vannmaling. Med rester av cordfløyel og knappeøynene fra en avlagt bamse er mye gjort. Mor og far (eller mor og mor og far og far, avhengig av familien) kan gå sammen om å bygge ei elgku, mens barna kan lage kalver. Dersom man ikke klarer å bygge en elg, men bare ei vanlig ku, går det sikkert bra. Ikke glem at TV2 helt sikkert består av byfolk, og de kan neppe forskjellen på elger og kuer uansett. Husk å lage en lomme til termosen i kostymet. Det er litt ekstraarbeid, men det er helt klart verdt det når man kan drikke søndagskaffen på Lønntjennbråtan.

5) Grav en gruvegang

Den siste måten er den desidert mest krevende, men den gir fantastisk uttelling i form av økt innsikt i geologi og vesentlig bedre form. Dersom man tar stien fra Brøstadvangen til gruvene, kan man ta seg ned i gruva Synken. Denne gruva går 76 meter ned i bakken, og det er her moroa starter. Med hakker og spader, og muligens noe dynamitt, bør det være fullt mulig å grave en ny gruvegang som ender på tunet på Lønntjennbråtan. Når man tenker på alle de hordene av eidsvollinger som er avhengig av den ukentlige turen til området rundt Øvre Holsjøen, skal det være en smal sak å samle arbeidslag som kan jobbe med gruvegangen sørøstover (husk kompass!). En stor fordel med denne løsningen er dessuten at man vil være under tak og slipper å tenke på sommerværet eller bekymre seg for flått. Med god innsats vil man være fremme på tunet på Lønntjennbråtan til finalen av Farmen. Søndagskaffen vil aldri smake så godt som da.
God sommer.
Det kan være et problem i starten dersom TV 2 plasserer sperringene helt nede ved Lynesvangen, men da er det bare å åle seg oppover i bekken.
LES OGSÅ: Dette er historien om den virkelige «Farmen»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.