Ikke alle nye boliger er stygge. Nei da. Noen er penere enn andre. Men mange ser ut som om de er kastet ned fra ingenting - hulter i bulter på noe som utbyggerne kaller koller, topper, åser, hager, torg og Gud vet hva for at det skal høres fint ut.

Tun er mye brukt. Om det er for å skape en assosiasjon til gårdstun eller eneboligtun, vet jeg ikke. Men mye tun er det ikke. I de fleste tilfeller hvor det heter tun, er det blokker som ligger kliss inntil hverandre med kanskje en liten firkant av en jordlapp i midten. Borte er tuntreet og blomstene, men tun er det visst like godt.

Ås og kolle er også et yndet uttrykk. Det skal ikke store jordhaugen til for å kalle det en kolle. Noen blokker på en forhøyning i terrenget er nok.

Med vidt utsyn er også en brukt frase. Det vide utsynet kan være ned til naboen eller i beste fall til butikken. Vi snakker ikke om fire prestegjeld her. Nei, det var utsynet før, det. Utsyn før og nå er ikke det samme. Definisjonen er endret, av en eller annen grunn.

Jeg forstår at det må fortettes. Selvfølgelig gjør jeg det. Men bør fortetting være så grusomt stygt, da? Enkelte steder ser det ut som om husene er kastet utover uten mål og mening. De passer liksom ikke inn i terrenget. Bare det blir plass til flest mulig på minst mulig plass, er det visstnok bra. Estetikk, heter det visst. Eller mangel på sådan. Hvorfor i all verden må det være så ubehagelig å se på?

Det siste jeg så var et prosjekt som så ut som gamle skolebrakker. Ja, det gjorde virkelig det. Fryktelig stygt. Først til mølla, ble det reklamert i salgsannonsen. Hvorfor i all verden skal folk løpe beina av seg for å sikre seg en slik bolig? Jeg fatter det ikke.

Er det så mye dyrere å bygge vakkert enn stygt? Koster det mer penger å tegne en pen fasade enn en stygg? Dette forstår jeg rett og slett ikke. Jeg skjønner ikke at stygt skal være billigere enn pent. Det er jo planker vi snakker om. Å skjære planker og sette dem sammen på en litt annen måte enn bare til å bli ei kasse uten sjel. Er det ikke det, da? Eller er jeg helt på bærtur?

FLERE SMÅTT FRA MARIT

Det er godt med alt som er unnagjort. I alle fall det du ikke kommer unna, men har gruet deg for.

Selv om du hater dingser, har du helt sikkert en. Jeg har en hel haug, og mange av dem er for å være ærlig, aldri i bruk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.