LEDER. Ny utfordring på rusfronten.

Politiet uttrykker bekymring, det samme gjør utekontakten i Ullensaker, mens polbestyreren på Jessheim gjør sitt for å informere best mulig om alkoholbestemmelser og farer ved bruk.

Tidligere har vi hatt lettbrus og lettøl. Så kom rusbrus og 1. juli 2005 kom bestemmelsen om at alle over 18 år kunne kjøpe lettbrennevin og likører som holdt under 22 prosent alkoholvolum. I de unges kretser, enkelt kalt «lettsprit». Det er også et dekkende ord fordi det er blandet med vann til det oppnår den rette prosenten.

Vinmonopolet merker en økende etterspørsel etter denne lettspriten som polet selger på helt lovlig vis. Bekymringene kommer fra dem som ser hva bruken fører til. Det er ungdom som i økende grad drikker sterkere alkoholprodukter enn de gjorde før. Øl og rusbrus har et alkoholvolum på 4,5 prosent, vin på 11-12 prosent, mens altså lettspriten som det brukes mer og mer av, inneholder 21,9 prosent.

Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men det er viktig at de får informasjon om mulige virkninger og skader ved alkoholinntak. Ved at alkoholprosenten øker, øker også muligheten for overstadighet og manglende kontroll. Det er dette politiet og utekontakten er bekymret over.

En ting som kanskje bekymrer enda mer er at denne lettspriten videreselges til unge mennesker under 18 år. De har enda mindre kontroll over inntak og følgene kan bli alvorlige. Derfor er det viktig at polet, politiet og utekontakter, men ikke minst foreldre og andre myndighetspersoner, opplyser om farene ved slik bruk.

LES OGSÅ: Knyttnevene satt løst: Startet med to slåsshaner, endte opp med mange

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.