LEDER. Ny utfordring på rusfronten.

Politiet uttrykker bekymring, det samme gjør utekontakten i Ullensaker, mens polbestyreren på Jessheim gjør sitt for å informere best mulig om alkoholbestemmelser og farer ved bruk.

Tidligere har vi hatt lettbrus og lettøl. Så kom rusbrus og 1. juli 2005 kom bestemmelsen om at alle over 18 år kunne kjøpe lettbrennevin og likører som holdt under 22 prosent alkoholvolum. I de unges kretser, enkelt kalt «lettsprit». Det er også et dekkende ord fordi det er blandet med vann til det oppnår den rette prosenten.

Vinmonopolet merker en økende etterspørsel etter denne lettspriten som polet selger på helt lovlig vis. Bekymringene kommer fra dem som ser hva bruken fører til. Det er ungdom som i økende grad drikker sterkere alkoholprodukter enn de gjorde før. Øl og rusbrus har et alkoholvolum på 4,5 prosent, vin på 11-12 prosent, mens altså lettspriten som det brukes mer og mer av, inneholder 21,9 prosent.

Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men det er viktig at de får informasjon om mulige virkninger og skader ved alkoholinntak. Ved at alkoholprosenten øker, øker også muligheten for overstadighet og manglende kontroll. Det er dette politiet og utekontakten er bekymret over.

En ting som kanskje bekymrer enda mer er at denne lettspriten videreselges til unge mennesker under 18 år. De har enda mindre kontroll over inntak og følgene kan bli alvorlige. Derfor er det viktig at polet, politiet og utekontakter, men ikke minst foreldre og andre myndighetspersoner, opplyser om farene ved slik bruk.

LES OGSÅ: Knyttnevene satt løst: Startet med to slåsshaner, endte opp med mange