Ønsket om å bo sentralt er for mange sterkt, og med hovedflyplass på Gardermoen, er det få steder som er så sentralt som her. Skeptikere vil alltid advare og si at nå, snart, kanskje allerede før jul, eller i alle fall til neste år, må denne trenden ta slutt. Intet tre vokser inn i himmelen. Hva hvis bankene setter opp rentene, osv. Det er ikke måte på svartmaling fra enkelte kanter.

Ja, Norge har hatt noe som ligner på boligkrakk. Og ja, mange har tapt mye på at boligprisene falt kraftig, at det ikke er kjøpere der ute, høyt rentenivå, eller en kombinasjon av disse, Men all statistikk etter andre verdenskrig viser at norske boligpriser har økt. Det har vært noen dupper som for eksempel i 1995 da det i Oslo lå titalls småleiligheter til salgs for 300.000 kroner. De selges nå for mer enn ti ganger så mye. Og prisene bare øker.

Hvorfor prisene øker, er barneskolepensum - for få leiligheter i markedet og for mange kjøpere, og kombinert med at mange flere vil bo sentralt enn de som flytter derfra, skaper dette et prispress som ikke ligner grisen. At det er nesten gratis å låne penger, gjør ikke saken bedre. Og siden det ikke er særlig kraftige tegn til at bankene øker rentenivået voldsomt i nærmeste framtid, kommer dette til å vare. Inntil en liten smell som i 2008/2009 hvor det i alle fall på Øvre Romerike ikke ble bygd noe særlig, før priskjøret fortsetter etter et par år igjen. Å spå bør man avstå fra, men det er nok svært lave odds for dem som setter penger på at prisene for eksempel på Jessheim faller dramatisk. Resultatet er at det for særlig førstegangsetablerere, aleneforeldre og studenter, er nesten umulig å komme inn i boligmarkedet. Uten ei full lommebok eller rike foreldre, ender de i leiemarkedet - som er absolutt umenneskelig.

Én Løsning er at staten starter et sosial boligbyggeprogram til selvkost på statlig/kommunal grunn, at politikerne umiddelbart fjerner mye av de hinsides ufornuftige Tek 10-reglene, og at det bygges høyt. Som 20 etasjer i enkelte sentrumsstrøk. Noen år med massiv statlig bygging vil få mange som leier i dag over i egne boliger, føre til mange tomme leieleiligheter som gjør at private aktører må senke prisene.

Inntil så skjer, koster en sentral bolig mer enn det hvite ut av øyet.

Flere Smått av Glen Widing

For mye bomull?

Gråpapirets tid

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.