Avisen skriver videre at regjeringen rett over nyttår vil legge fram et forslag om tvangssammenslåing av 15-20 kommuner. Blant dem som - teoretisk - kan rammes av dette, er Ullensaker, Nannestad og Hurdal, muligens også Gjerdrum.
Vi skriver teoretisk. For selv om det kan være flertall nå, gjenstår det å se om dette flertallet ønsker å ta den politiske belastningen det er å gjøre noe såpass drastisk i et valgår.
- Det er ingen som har politisk ryggrad nok til å gjøre et sånt vedtak like før valget. Det vil i så fall bety den politiske død, fastslår ordfører Tom Staahle i Ullensaker. Han kan selvsagt ha rett i det. Samtidig kan nok også regjeringen oppleve at bordet fanger. Et kort som er spilt kan ikke så lett tas tilbake. Kommunereformen har til tider vært høyt profilert av Høyre, å la den skli over i en eventuell neste regjeringsperiode kan nok være fristende, men vil også kunne bli et prestisjenederlag.
Å utnytte det flertallet som Aftenposten skriver at er der, vil nok være fristende. I støttepartiene er det heller ikke utenkelig om man vurderer det slik at det er regjeringen som vil få smellen når protestene kommer, og dermed ikke utgjør den samme politiske risikoen dem.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har tidligere pekt på at utredningsarbeidet som har vært gjort lokalt i forbindelse med eventuelle kommunesammenslåinger, har vært tidsvis svært mangelfullt. Mye av arbeidet bærer preg av at konklusjonene har vært trukket på forhånd. Som vi har vært inne på flere ganger tidligere, deler vi den oppfatningen. Vi savner fremdeles en fyldig utredning som tar for seg fordeler og ulemper med en storkommune på Øvre Romerike. Basert på fakta, og minst mulig synsing - og som innbyggerne kunne fått sagt sitt om i en folkeavstemning. Da hadde vi kanskje unngått en situasjon hvor resultatet kan bli tvang. Men dit kom vi aldri.
LES OGSÅ: Nannestad-ordføreren: - Dette er helt meningsløst
LES OGSÅ: - Det vil være begynnelsen på slutten for denne regjeringen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.