Tradisjonen tro framsetters argumenter og opplysninger som ikke er dokumenterbare, men er hentet «ut fra lufta». Her skal vi ta for oss de aller verste:
Om hetebølger og issmelting.
Det påstås at tusenvis av mennesker har dødd i hetebølger i Pakistan og India. Der er riktig, men hetebølger har vel alltid forekommet og tatt livet av gamle, syke og svake? Det hevdes også at iskappen på Grønland smelter. Det er også riktig, men det hører også med at bilder fra 1930-tallet viser en iskant mye lenger tilbake enn bildene fra samme sted i dag. Hva kan det skyldes? Det var jo før de påståtte klimaendringene ...
40.000 europeere har frosset i hjel på grunn av høye strømpriser.
Regninga for fornybarsatsingen sendes strømkundene. Den er det ikke alle som kan betale. Det har ført til at ca. 800.000 husstander i Tyskland og et ukjent antall i England i tillegg, har fått avstengt strømmen på grunn av manglende betaling. Her er det nok også gamle, syke og svake som hadde dødd en mer naturlig død, neppe noen vesentlig andel.
Kan norsk vindkraft erstatte fossil kraft i Europa?
Det er ikke dokumentert at norsk krafteksport erstatter fossil kraft. At Fosen-prosjektene kan erstatte 1,4 TWh fossil kraft i Europa, er derfor tvilsomt.
At det brennes brunkull er riktig. Sia 2013 har Tyskland bygd 29 kullkraftverk. Deres næringsminister Sigmar Gabriel hevdet ifølge Die Welt at det er for tidlig å planlegge nedstengning av kullproduksjon nå. Han forstår heller ikke hvorfor de skal starte med nasjonale mål for kullkraft, når alle er enige om at miljøsatsingen bare gjør en forskjell på europeisk nivå. (det har han jo rett i...) Han mener avvikling av kull er mulig før 2050, men ser ikke behov for å tilfredsstille opposisjonens krav å akselerere avviklinga.

Skremmende utvikling

I fjor åpnet Kina 155 nye kullkraftverk de 10 første månedene! Kina, India (som skal skaffe strøm til alle sine innbyggere) og Indonesia kommer til å tredoble sine fossile utslipp fram mot 2030. Samtidig planlegger Japan et førtitall nye kullkraftverk og Sør-Korea bygger tjue nye fram mot 2021. Sammenlagt planlegges eller er under bygging hele 2.400 kullkraftverk bare i Asia.
Reelt arealbeslag er mange ganger større enn Norwea påstår. Det er vel basert på et gjennomsnitt på ca. 10 meter som oppgis av E.On. Men konkrete undersøkelser fra Nord-Sverige viser gjennomsnittlig arealbeslag i bredden for rett vei til 16 meter. I skog kommer ryddebelter på hver side på ca. 5 meter i tillegg.
Oppstillingsplassene oppgis til ca. 3 dekar, men størrelsen avhenger av terrenget. Hellinga kan bare være maks 2 grader. I kupert terreng vil det bety store fyllinger. Fra Sverige er det eksempel på at arealbeslaget kan bli opp mot 9 dekar.
Vi har heller ikke sett noe om blant annet nødvendige møteplasser, krav til mellomlagringsplasser, plasser for verksted, parkeringsplasser eller eventuelle massetak for betongproduksjon i planområdene. Og tror Norwea at betongproduksjon er miljøvennlig litt til...

Dom om helserisiko i Wisconsin

I Wisconsin fastslår en dom at vindkraft representerer en helserisiko. (Ref: Wisconsin Wind Turbines Declared Health Hazard) Klagene som ligger til grunn, har blant annet kommet fra beboere opptil 4,2 miles (over 6 kilometer) fra nærmeste turbin. Turbinene er på 2,3 MW og totalhøyden er 500 fot (ca. 150 m). I Nord-Odal er totalhøyden 25-50 meter høyere og effekten ca. 50 prosent større. Begge deler bidrar til økt generering og spredning av støy.
NVE har «opplyst og vedtatt» at lavfrekvent støy fra vindkraftverk er uproblematisk. Da er det litt rart at turbinleverandøren Vestas forsøkte å hindre måling av lavfrekvent støy i Australia. At det samtidig hevdes fra NVE at utredninger og vurdering av støy er mangelfulle, er også merkelig.
Har Norwea hørt om sjeldne jordarter (REE) som inngår i turbinene? 97 prosent av produksjonen av REE skjer i Kina med enorme miljøbelastninger. I Baotou har utslipp og avfall oversvømt og forgiftet tidligere jordbruksarealer i området. Radioaktiviteten er 10 ganger det normale og har redusert levetida i området til drøye 50 år. Samtidig forgiftes drikkevannet til 150 millioner innbyggere. Synes Norwea dette er akseptabelt fordi det skjer i Kina. De er vel en del av verden, de også?
LES OGSÅ: Vindkraft. Miljøvern eller rasering av natur?

220-275 mill.ioner for hver arbeidsplass

Vindkraftverkene på Fosen vil optimistisk sett gi mellom 40-50 arbeidsplasser i driftsperioden. Den er bare 12-20 år. Statkraft anslår at om lag 600 personer vil arbeide med utbyggingen med de fire første. Men vil de komme norske leverandører? Uansett, kan dette være et godt bidrag til «det grønne skiftet» for en investering på 11 milliarder kroner?
Og kan Norwea vise til noe vindkraftverk i Norge og Sverige som kan vise til driftsoverskudd?
Vi ser fram til faktabaserte og dokumenterbare svar på våre spørsmål.
Håvard Melbye
saksbehandler for vindkraft og
natur i Miljøvernforbundet (NMF)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.