Hvem visste at den blide naboen egentlig var en gretten gammel gubbe eller at tante tok alt bokstavelig?

Du har helt sikkert støtt på dem: arketypene på Facebook. Tilsynelatende helt normale mennesker som skifter ham når de setter seg ned og logger på Facebook. Her er noen av gjengangerne i Facebook-universet.

DE GRETNE GAMLE GUBBENE

De gretne gamle gubbene forekommer i begge kjønn og alle aldre. De kjennetegnes ved sterke meninger om det meste. Veldig sterke meninger. Dessuten var det meste bedre under krigen/Gerhardsen/80-tallet/Clinton (stryk det som ikke passer). Det aller meste nå er galt. Fryktelig galt. Og alle andre er påfallende dumme.

Et Facebook-møte med en gretten gammel gubbe kan se omtrent sånn ut:

Status: «Vi har fått verdens søteste valp. Den er kjempeliten og veldig snill.»

GGG: «DET HETER IKKE KJEMPELITEN!!! DET HETER KJEMPESTOR ELLER BITTELITEN. LÆRER DERE INGENTING PÅ SKOLEN LENGER????? DA JEG GIKK PÅ SKOLEN, MÅTTE VI LÆRE Å SKRIVE RIKTIG.»

De gretne gamle gubbene er glad i capslock og i å irettesette andre. De er dessuten fullstendig blottet for sosiale antenner, og ville ikke kjent igjen en spøk om den var ikledd fjær og hoppet opp og ned foran dem. Det er usikkert hvordan de gretne gamle gubbene klarer seg ute i det virkelige livet. Mest sannsynlig er de gift med de vennlige kvinnene (se nedenfor). Et godt råd er å holde størst mulig avstand til de gretne gamle gubbene og ikke la seg provosere. Omtrent sånn som Trine Skei Grande forholder seg til Siv Jensen.

DE VENNLIGE KVINNENE

De vennlige kvinnene er som oftest kvinner over en viss alder - men menn kan forekomme. Disse kvinnene er usedvanlig milde og omsorgsfulle. De legger ut statuser med bilder og tekst av typen «Jeg elsker min datter. Del hvis du også elsker din datter». For ikke å snakke om visdomsord av ymse slag. Som «Det er menneskelig å feile, men guddommelig å tilgi». Og så videre. Og så videre.

De vennlige kvinnene ville aldri sagt noe stygt til noen (muligens med unntak av dem som måtte kritisere Frank Sinatra). De har én ting til felles med de gretne gamle gubbene, nemlig at de ikke har utpreget humoristisk sans - i hvert fall ikke når fleipen kommer skriftlig og på Facebook. Alt tas bokstavelig ned til minste lille aksent.

En Facebook-dialog med en vennlig kvinne kan være slik:

Status: «Jeg er så forkjøla. Ingen har noen sinne vært så syk siden svartedauden.»

VK: «Forkjølelse går over. Drikk litt vann. Husk at svartedauden ikke kan sammenlignes med en forkjølelse.»

De vennlige kvinnene klarer seg utmerket i den virkelige verden. De er milde og snille og krangler ikke med noen. Deres eneste problem er på hjemmebane, hvor de må håndtere de gretne gamle gubbene.

DE FANATISKE

De fanatiske er opptatt av én ting og bare det. Det kan være politikk, trening, barna, ulv eller slanking. Eller noe helt annet. Heller ikke her er humor noe utpreget trekk. De fanatiske mener at deres interesser er det viktigste i hele verden. Feeden deres er fylt med ting som «Syreterskelen min er gått opp siden november. Intervalltrening ruler! #triatlon» eller «Hentet verdens fineste barn på skolen i dag. Nå skal vi kose oss. #gull #mammahjertet <3 <3 <3». Mange i denne gruppen er store på hashtags og emojier. Og uansett hva andre måtte være opptatt av, klarer de fanatiske å vri samtalen over på sine ting.

Samtale med en fanatiker:

Status: «Utrolig tragisk med flystyrten i Kirgisistan.»

Fanatiker: «Det er ikke rart sånne ting skjer når det er så jævla mye ulv over alt og regjeringa ikke har baller nok til å ta dem ut. Dette handler om vår sikkerhet. #nokulvnå »

Den beste måten å håndtere fanatikere på, er å koble dem sammen med andre fanatikere og rygge rolig vekk mens man unngår øyekontakt.

DE DISTANSERTE

De distanserte er egentlig ikke på Facebook. De ser ned på Facebook-brukerne, som de mener er en gjeng narsissister som kaster bort tiden sin. Allikevel er de der. De snoker rundt og ser på folks statusoppdateringer og bilder, men uten noen gang å legge igjen spor. Så, når du plutselig står i kø med dem på Rema 1000 en lørdag formiddag, sier de ting som «så utrolig fine bilder du la ut forrige helg». Og du stirrer på dem og tenker «Er du på Facebook? Er vi venner der?» Og det er vi tydeligvis. Man kan glemme å provosere frem en reaksjon fra de distanserte. De er på Facebook, men de liker det ikke. Eller kanskje de gjør det. Eller kanskje ikke. Hvem vet?

En typisk dialog med de distanserte er omtrent sånn:

Status: «Jeg er så glad for at Donald Trump er blitt president. Nå skal det bli vei i vellinga.»

Den distanserte:

ANALYTIKERNE

Den siste, men aller verste gruppen Facebook-typer er analytikerne.

Det er de som definerer Facebook-typer og skriver om det i avisen fordi de åpenbart ikke har noe bedre å skrive om.

Flere Invitert av Christine Meklenborg Salvesen

Ekte mannfolk?

- Jeg skjønner ikke en dritt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.