• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.

Jorunn Mathiesen er klar på de viktige verdiene i livet. Hun benyttet selv begge mulighetene.

– Jeg utdannet meg til sykepleier, og jeg valgte bort sykehusjobb fordi det ikke var noe for meg.

Allerede som purung tenåring hjemme i Asker smakte hun på Kvinnedagen.

– Vi gikk i tog og hadde buttons med slagord. Alle synes rettferdighet var viktig, og jeg husker noen foreldrene som snudde det tradisjonelle kjønnsroller helt rundt. Det var litt rart å se.

– Hvordan var dine foreldre?

– Mor sa at hvis jeg ville gå i tog så bare gå, og hos oss var det meste fint fordelt. Foreldrene våre jobbet, og da måtte alle bidra med for eksempel å lage middag. Men for meg ble AKP (ml) og den bevegelsen for radikalt.

ALDRI VÆRT HEMMET

– Hva betyr kvinnedagen for deg?

– Jeg vokste opp med at vi kan gjøre det samme som gutter, men det har jo skjedd mye positivt på siden. Alle mennesker er like mye verdt, noe 8. mars minner oss på til evig tid.

– Gjennom mannen din Haaken Eric Mathiesen, tiende generasjons eier av Mathiesen Eidsvold Værk (EMV), giftet du deg inn i en tradisjonell familiebedrift der eiervervet gikk fra far til sønn. Hvordan opplevde du det?

– Han har aldri hindret meg i å gjøre det jeg vil, det hørte nok mer til forrige generasjon. Han var hjemme med barna da jeg utdannet meg,og vår datter var førstevalget til å lede bedriften videre. Jeg har aldri følt meg hemmet fordi jeg er kvinne, da hadde jeg neppe vært gift i dag, sier Mathiesen.

Hun er avdelingsleder i EMVs kultursatsing, og styreleder i Aktivitetsværket i Eidsvoll.

– Hvordan markerer du 8. mars?

– Det er en vanlig dag i mitt liv, men jeg kan gjerne gå på et interessant foredrag for eksempel. Kanskje det er på tide med andre typer kampanjer enn tog, må man markere dagen på samme vis bestandig, spør hun retorisk.

– Hva er de viktigste sakene i dagens kvinnekamp?

– At kvinner kan velge fritt. Valgfriheten er det største gullet vi har i Norge. Å beholde det er den viktigste kampen å kjempe, og at vi skal følge norsk lov som står over hva alle måtte mene. Vi er en rettsstat og vi må verne om verdiene våre, sier hun.

DESSERTGENERASJONEN

Mathiesen minner om at vi er dessertgenerasjonen.

– Vi bor i et av verdens rikeste land og må passe oss for at kvinnedagen, som er en politisk kampdag, ikke blir tullet bort på uviktigheter. Det er fortsatt en jobb å gjøre internasjonalt, der kan vi alle være mer solidariske. Personlig er jeg opptatt av ha et godt familieliv og at det blir mindre egoisme i samfunnet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.