• STIKLINGER. Hvis man har latt planter overvintre kan man bruke noen av de nye skuddene til å ta stiklinger, og på denne måten lage nye planter. Her er en stikling fra en pelargonia.

– Det er ikke så mange ting man må gjøre i hagen på våren, men det er selvsagt mye man kan gjøre, forklarer Tønsberg.

Han er utdannet gartner og har blant annet gitt ut flere bøker om hagestell, er foredragsholder og jobber også med produksjon av stauder. I veksthuset i Holter er det fullt av ulike planter som venter på varmere tider, og for å lykkes med hagestellet er det viktig å være tålmodig.

– Man må vente til snøen går før man kan komme i gang ute. Det er lurt å la plenen og hagen tørke litt før du vandrer ut på den og begynner å gjøre så veldig mye der, sier Tønsberg.

OPPRYDNING I BED

– Mange liker å begynne med blomsterbedene. Kutte tilbake det som er dødt fra i fjor hvis det fortsatt er der, og få lagt det på komposten, forklarer gartneren.

Det er imidlertid viktig at man ikke har det altfor travelt, og Tønsberg mener man bør avvente litt for å se om det fortsatt er liv i plantene som virker slitne.

– Ikke grav eller dra opp noe for tidlig. Man tror kanskje det er dødt, men det trenger ikke være det. Det er også viktig at man ikke knekker eller river av gamle skudd og stauder fra i fjor. Hvis man drar av en grein følger kanskje de nye skuddene med, påpeker han.

GI PLENEN EN GOD START

Plenen har også behov for stell. Her kan man bruke en jernrive for å rake opp alt det døde gresset, og fjerne områder med mose hvis man vil forsøke å bli kvitt disse. Når disse områdene er rensket kan man legge på et tynt lag med ny jord før man sår til med nye gressfrø som kan spire utover.

– Mange tror kalk fjerner mosen, men hvis du skal ha den vekk må du fysisk krafse den bort, sier gartneren.

– Du kan også kalke plenen hvis du tror det er veldig sur jord. Ved å tilføre kalk gjør du det lettere for gresset å ta opp næringsstoffer og vokse bedre. Hvis du har brukt kalk i mange år trenger du det mest sannsynlig ikke, forklarer Tønsberg.

FJERN DØDE OG SYKE GREINER

– Når man beskjærer skal man tenke på å fjerne døde og syke greiner, åpne opp treet for å slippe inn mer lys og luft til trekronen, fjerne litt dumme greinvinkler og eventuelle vannskudd, sier gartneren.

Hvis man skal beskjære frukttrær begynner det å bli litt sent for det, men det er bedre å beskjære litt enn å ikke gjøre det. Han påpeker at du ikke dreper treet ved å beskjære på feil tidspunkt, men at det kanskje vil bli litt dårligere blomstring.

– De fleste hekkene som ikke skal blomstre kan du fint beskjære på våren. Det er også mulig å beskjære prydbusker og små trær, men hvis det er blomstring på forsommeren skal du vente med beskjæring, forklarer Tønsberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.