Jessheim er mye mer enn kjøpesenter, bystatus og leiligheter tett i tett. Det er det som nå skjer på dampsagtomta blant flere tydelige bevis på. Den ene leilighetsblokka etter den andre ser riktignok dagens lys også der, men det lages også rom for sjel, historisk sus og kulturelle møteplasser. Sammen med det gamle pakkhuset, er administrasjonsbygningen i ferd med å få tilbake den sjarmen, framtoningen og standarden bygningen fortjener.

– Du får en unik historiereise midt i bygryta. Det er ingen tvil om at disse bygningene gir Jessheim en unik sjel, sier ordfører Tom Staahle (Frp).

EUBshar fått en eksklusiv omvisning i de to historiske bygningene.

Koster åtte millioner

Oppdraget i regi av Jessheim Byutvikling AS startet for et halvt år siden. Om fire måneder skal administrasjonsbygningen – først ut av de to ærverdige bygningene – være ferdig renovert.

– Den samlede restaureringen av administrasjonsbygningen kommer nok opp i åtte millioner kroner, sier Gunnar Bakken i Jessheim Byutvikling. Bare nye og spesialtilpassede vinduer og den ene ytterdøra har kostet tett oppunder én million. Verken Bakken eller ordfører Staahle har forsøkt å legge skjul på at de mener denne bygningen burde vært revet og at en ny kopi skulle vært satt opp.

– Knapt noe av det verneverdige i bygningsmassen blir igjen etter at arbeidene er ferdigstilte. Alt har måttet skiftes ut på grunn av slitasje- og råteskader. Riving og bygging av en ny kopi ville blitt langt billigere, sier Bakken.

Nå planlegges aktivitetene

Han innser likevel at siste sverdslag i den saken er tatt. Nå gleder Bakken og Staahle seg over konturene av det som kan bli et nytt kulturelt kraftsenter i byen.

– Ta Pakkhuset som eksempel. Lag og foreninger står i kø for å få lokaler de kan bruke til aktivitetene sine. Der inne vil det legges opp til en storsal som vil være velegnet for forestillinger og kulturelle aktiviteter, sier Staahle.

Lurer du på hva som er gjort med administrasjonsbygningen? Det er nesten enklere å fokusere på hva som ikke er gjort. 1. etasje er jekket opp og takhøyden er økt med 40 centimeter. I 1. etasje er det satt inn gamle vinduer. Resten er nye. Ny kledning utvendig har fått tre strøk maling. Skjevheten i bygget gjør at det er murt opp blokker utenfor den øvrige grunnmuren. Dette er gjort som et sikringstiltak. Alt av utskjæringer, listverk og annet er lagd etter originale 1 til 1 tegninger. Taksteinen og pipa er ny, og det er lagt nytt gulv med vannbåren varme innvendig. Administrasjonsbygningen er totalt på 200 kvadratmeter.

– Det klare målet er at driften og bruken av pakkhuset og administrasjonsbygningen skal ses i sammenheng. Vi legger opp til at bygningene skal dra stor nytteverdi av hverandre, sier Tom Staahle.

Det planlegges også en overgang fra stasjonsbygningen og over til pakkhuset på andre siden av jernbanesporet. Denne har kommunen sendt brev til Bane NOR med ønske om økonomisk bidrag til. Økonomien i de øvrige prosjektene er foreløpig et uavklart kapittel. Jessheim Byutvikling AS har så langt forskuttert regningene.

Fakta 

  • Ullensaker dampsag og høvleri var en hjørnesteinsbedrift på Jessheim i nesten 100 år.
  • Dampsagtomta ble så besluttet utviklet til boligområde og næringsvirksomhet.
  • Da inngikk Ullensaker kommune og Jessheim Byutvikling AS en avtale om at den gamle administrasjonsbygningen skulle bevares som en historisk markør midt i den nye Sagabyen. Kostnader til restaurering, vedlikehold og drift av bygget skulle dekkes av utbygger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.