Det er 40 år siden Eidsvoll Amatørteater (EAT) ble stiftet og innøvingen til teaterets aller første forestilling begynte. Historien startet med samme forestilling som nå – Egners elskelige skildring av folk og dyr i byen med det store hjertet.

– EN FORESTILLING FOR FOLK I ALLE ALDRE

Eline B. Lorentzen leder EAT på tredje året.

– Dette er en forestilling for folk i alle aldre. Egner har også gode poenger for voksne, men de oppdager du ikke når du er barn. Da gleder du deg bare over livet i Kardemomme by, sier hun.

Regissør denne gangen er Tonje Trandum. Og det for aller første gang. Hun er bedre kjent fra utallige roller på scenen.

– Når det nå var hennes tur til å ta regien, hadde hun veldig lyst til å gjøre «Folk og røvere», forteller Eline, og legger til at Andreas Gravdal er produksjonsansvarlig.

– Det er slik i EAT at de 130 medlemmene spiller på flere strenger. Noen ganger er folk på scenen, andre ganger har de andre roller.

35 PÅ SCENEN

«Folk og røvere» er en stor oppsetning. På scenen er det 35 skuespillere – de fleste er barn. Eline forteller at de har øvd to ganger i uka siden juni.

– Men det har vært veldig intenst nå på slutten. De siste to ukene har det gått nesten i ett. Vi er litt slitne nå, men erfaringsmessig får vi en opptur når vi begynner å spille med publikum i salen. Vi får et løft og lønn for strevet, forteller Eline, som også har funnet sin plass på scenen.

– Da en skuespiller trakk seg, steppet jeg inn som kona til politimester Bastian. Det er litt tekst og litt sang, så det går nok bra, sier hun.

Det mest utfordrende undervegs har vært at de ikke har hatt mulighet til å øve på Panoramas scene før nå den siste tiden.

– Vi har mange kulisser og rekvisitter, og det er ingen sted å gjøre av disse når det skal være konserter eller andre arrangement der, forteller hun, og legger til at å spille teater på høsten kan være en utfordring når det kommer til sykdom og forkjølelse.

– Vi har bitt litt negler, innrømmer hun.

–Det er nesten utsolgt hus til fredagens premiere og det er allerede satt opp en ekstraforestilling lørdag 18. EAT tar sikte på å kjøre totalt sju forestillinger.

Fakta

  • Folk og røvere i Kardemomme by ble skrevet av Thorbjørn Egner. Utgitt som barnebok i 1955, og hadde premiere på teaterscenen i 1956.
  • En av inspirasjonskildene til miljøskildringene av Kardemomme by er inntrykk fra Egners stipendiereise i 1949 til Italia, Sør-Frankrike, Alger og Marokko.
  • Var det første stykket Eidsvoll amatørteater satt opp, med premiere 21. oktober 1978.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.