I påsken kommer haren. I jula kommer nissen. Begge har samme funksjon. De kommer med godt. Det mener ungene i Stjerneskuddavdelingen i Vilberg barnehage. I tillegg får de fri sånn at de kan være sammen med mamma og pappa og bestemor og bestefar i mange dager.

EN KYLLING TIL PYNT

Marcus Blacer Brohaug er tre år. Han lager en vakker kylling som bare, når den blir malingstørr, skal stå til pynt.

I påsken skal Marcus reise bort – med tog. Til bestemor i Hurdal. Mamma og pappa skal være med, og Marcus gleder seg.

Marcus’ hender er fulle av gul maling.

– Jeg tror aldri det går bort. Ikke når jeg vasker meg, heller, sier han.

BESTEFORELDRE I ENGLAND

Edward Åge Skramstad er over fem år. Han skal begynne på Vilberg skole til høsten. Men først skal han på påskeferie til England. Der har han to bestefarer og to bestemorer. Og så har han et par i Norge, også.

Edward forteller at han har plantet brokkoli utenfor garasjen.

– Hva er brokkoli, Edward?

– Det er noe grønt som vi spiser. Vet du, påskeharen gir oss godteri, akkurat som julenissen, forteller han, og stapper hvit bomull i et glass som skal bli påskehare. Oppi det hvite stør han små frø.

– Skal haren få brokkoli på hodet?

– Nei. Det blir noe annet grønt, svarer han.

SOFIE SKAL PÅ HYTTA

Sofie skal også bort i påsken. Hun blir skolejente til høsten og har en storebror som heter Tobias. Når hun er ferdig med å lage påskepynt i barnehagen, skal hun reise på hytta med storebror, mamma og pappa. Der skal hun spise godteri og gå på ski.

– Påskeharen kommer, også, tror hun.

PÅSKEBUDSKAPET

Jorunn Helgesen Opsahl er pedagogisk leder for Stjerneskudd-avdelingen med 25 barn fra tre til seks år. Hun forteller at de har tatt opp med barna hvorfor de feirer påske, men at de har blitt møtt med liten forståelse – naturlig nok. Temaet er for vanskelig og komplisert.

– Ungene har ingen forståelse over hva dette betyr. De har ingen forhold til dette i det hele tatt.

For dem er påsken godteri, påskeegg og fridager. Jula er lettere å skjønne. Det er enklere å forklare fødsel enn det motsatte. En av ungene spurte meg om hvorfor Jesus måtte dø, og det var vanskelig når jeg ikke forstår det selv. Vi snakker om alle religioner og at folk tror på forskjellige ting. Vi har fokus på at vi er forskjellige, også når det gjelder å feire påske. Noen reiser bort, andre blir hjemme. Det er viktig at barna aksepterer at ikke alle kan, eller vil, gjøre det samme, sier Helgesen Opsahl.

Nå skal det gå i fjær, gul maling, isoporkuler og påskeharer av glass fram til onsdag formiddag. Da stenger Vilberg barnehage dørene og lar påskehare være hare og påskekylling være kylling.

LITT OM PÅSKEN

  • De aller fleste barnehager har vært opptatt med påskeforberedelser. 
  •  EUB har besøkt Vilberg barnehage i Eidsvoll hvor ungene produserte påskekyllinger og påskeharer. 
  •  Påske kommer ikke på en fast dato, slik som jul gjør. 
  •  Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.
  •  I fjor var 1. påskedag 1. april. 
  •  I år er datoen 21. april

LES OGSÅ: Bemanningsnorm stiller nye krav: – Vi mangler pedagoger i alle barnehagene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.