Brit Bunæs var lærer ved Vilberg ungdomsskole da en jentegjeng for 40 år siden dukket opp med et ønske: Om de kunne få drama som valgfag? Det var starten på Eidsvoll Amatørteater (EAT) og en lang suksessrekke av teateroppsetninger.

– Jeg ante da ikke at det skulle gå sånn, sier hun, nesten himmelfallen.

– At jentene som ville ha drama som valgfag, skulle bli starten på en lang teaterhistorie. Det var da ikke til å drømme om, sier amatørteaterets første leder.

10. november er det duket for jubileumspremieré 40 år etter stiftelsen – og da med oppsetning av samme forestilling.

LES OGSÅ: Trampeklapp og stående applaus for ReinStyr på Nordpolen

FOLK OG RØVERE

«Når Eidsvoll Amatørteater i dag ønsker både folk og røvere velkommen i Panorama, er det ikke uten spenning. Etter det vi veit, er det år og dag siden det blei satt opp en større amatørforestilling i bygda. Vi håper det ikke skal drøye altfor lenge til vi kan invitere til en ny forestilling».

Det står det å lese i det 40 år gamle programmet til den aller første oppsetningen, som var «Folk og røvere i Kardemomme by». Der står Brit oppført som instruktør & altmuligmann (kvinne). Hun henger i aller høyeste grad fortsatt med. Nå er hun rekvisitør i samme stykket. EAT marker nemlig sitt jubileum med å reprodusere Egners suksesshistorie om folk og dyr som bor i den berømte, fiktive byen.

– For 40 år siden fikk vi låne Riksteaterets kulisser som Egner selv hadde malt. Det var stas, forteller Brit.

Dagens oppsetning har også et godt profesjonelt tilsnitt – denne gangen gjennom kostymene.

– Løve-, esel-, kamel- og hestekostymene er leid fra Den Norske Opera. Det koster – men det er det verdt, mener Eline Lorentzen, som i dag leder EAT.

LES OGSÅ: Amatørteater med profesjonelt snitt

EUB GA GLITRENDE ANMELDELSE

EUB overvar premeieren for 40 år siden – og ga glitrende anmeldelse:

«Det hele glir utrolig lett, uten dødpunkter, med replikker og opptrinn som går rett inn hos både unge og eldre blant publikum. Brit Bunæs og alle de andre som har fått i gang amatørteateret, må ha all grunn til å være fornøyde», heter det blant annet.

Situasjonen rundt forestillingen beskrives slik:

«Folk har stått i kø i opptil et par timer for å sikre seg billetter, og ved alle forestillingene har flere måttet gå skuffet hjem uten å komme inn. En rekke sinte telefoner har det også vært fra folk som ikke har fått billett.»

MINST 60 OPPSETNINGER

Minst 60 oppsetninger har det blitt gjennom årene.

– Og det er minst, mener Eline Lorentzen. Hun har, som de aller fleste i EAT, hatt flere roller. Nå er hun både leder og skueskuespiller. Den som skulle spille fru Bastian, meldte forfall og dermed hoppet Eline inn i rollen.

– Det er det som er vår store styrke – at vi har så mange å spille på. De fleste har startet i barne/ungdomsoppsetninger, og så blir de med videre. Vi har en stor stab som går fra den ene oppgaven til den andre. Noen ganger står folk på scenen, andre ganger jobber de bokstavelig talt i kulissene. Våre medlemmer er fra ni til 80 år, og vi møtes på tvers av generasjonene.

– Det har aldri vært trøbbel med rekrutteringen?

– Nei, tvert om. Folk synes det er stas å være med i teateret. Det er litt status å være lokalkjendis for en stakket stund.

Litt stas er det da også at NRK i ny og ne tar kontakt for å høre om EAT har skuespillere som kan passe inn i deres oppsetninger.

– Forut for egne oppsetninger, har vi audition. Dit kommer de som har lyst til å være med for å prøvespille, forteller Eline.

Dermed sikrer EAT at rollene blir besatt av dem som egner seg best og at teaterets velkjente kvalitet blir ivaretatt.

AKTIVT JUBILEUMSÅR

Jubileumsåret har vært særs aktivt – fire egne forestillinger og medvirkning i kirkejubileet i Eidsvoll kirke nå i høst.

– Året startet med Bomullsbarna, et samarbeid mellom oss og kulturskolen. Så kjørte vi revyen «Nå blir det greier» i mai, før «Gull og gråstein», et samarbeid med Eidsvoll Lionsclub, på Løntjernbråtan i Gullverket. Nå lurer altså «Folk og røvere» i kulissene, forteller Eline.

SVÆRT FÅ FLOPPER

Det er svært få av de minst 60 oppsetninger som har floppet.

– Det har vært mange suksesser. Jeg husker at den første «Folk og røvere» hadde en enorm publikumsoppslutning, sier Brit Bunæs.

Men programmet fra den tid har hun tatt godt vare på. Det er en liten, beskjeden svart/hvit sak i A5-format hvor forsiden preges av Tobias’ tårn – tegnet med blyant. Det skiller seg på alle måter ut fra dagens program på glanset papir spekket med fargebilder. Dagens økonomien tillater en smule ekstravaganse.

– Vi har penger på bok og har gode økonomiske forhold, men vi er avhengig av sette opp forestillinger vi vet trekker publikum og som gir penger i kassa. Det gir oss mulighet til å sette opp smalere oppsetninger og å ta vare på bredden, sier Eline.

Og bredde har det vært – fra store musikaloppsetninger med fullt orkester til lavmælte «Soloppgang i Riga», til kostymefråtsing i barneforestillingen Jungelboken og revyer smekkfulle av lokale poenger.

LES OGSÅ: EAT trekker et helt nytt stykke opp av esken

LEVER EN NOMADETILVÆRELSE

Men god økonomi til tross: – Vi driver på sparebluss, selv om vi ikke må det. Sløsing er ikke vår greie, understreker Eline.

Det er ikke snakk om å investere i dyre lokaler eller eget hus. De lever heller en nomadetilværelse, hvor ting er spredd litt her og der.

– Vi er så heldige at vi får være i Eidsvoll prestegård, hvor vi har møter og øver inn forestillinger. Der har vi også lagringsplass til storparten av kulissene våre. Kostymer og andre rekvisitter leier vi plass til i det gamle meieriet.

Når det nærmer seg forestilling, flytter vi øvingene inn i Panorama, som alltid har vært vår faste scene.

Brit rister på hodet og er stadig forundret over hva hun og ungdomsskolejentene satte i gang for 40 år siden.

– Det er jo rart å tenke på at dette har jeg startet, sier hun.

Fakta

  • Eidsvoll Amatørteater (EAT) ble stiftet for 40 år siden av lærer Brit Bunæs etter et ønske fra elever om teater som valgfag.
  • Den første forestillingen var «Folk og røvere i Kardemomme by».
  • Siden den gang har teateret gått fra den ene suksessen til den andre med flere oppsetninger i året. 
  • 10. november markeres jubileet med nyoppsetning av «Folk og røvere».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.