• lyser opp: Ekteparet Tomasz og Anna Kasprowicz er strålende fornøyde med hvordan de har fått det i huset ved Eidsvoll-grensa.

– Vi har brukt tre dager på å pynte. Hvert år må vi fylle på med noe nytt. Noe blir ødelagt, annet kjøper vi på ekstra. Det er viktig med skikkelig julestemning, sier Anna Kasprowicz.

Hun smiler og titter bort på ektemannen Tomasz. De bor i Eidsvollvegen, like ved kommunegrensa til Eidsvoll. I julemørket kan du stå i grunnlovsbygda og se huset. Ikke bare fordi det ligger nærme. Siden paret flyttet inn for tre år siden har det stadig lyst mer opp i desember.

– Mange stopper og tar bilder av huset. VI kommer fra Polen, og det er det enda vanligere å lyse opp husene. Strømmen er dyr, men mange gjør det likevel, sier Tomasz Kasprowicz.

Bare øker i omfang

Ekteparet jobber til daglig som bussjåfører i Nettbuss, avdeling Gardermoen. De ferdes derfor ofte på lokale veier, og innrømmer at de legger spesielt merke til dem som lyser opp litt ekstra i vintermørket.

– Vi kan for eksempel nesten se hvor det bor polakker, humrer Anna.

– Kjører du fra Algarheim til Nordkisa er det mange hus med litt ekstra lys. Det er veldig koselig, sier hun.

De siste årene har stadig flere tatt sjansen, hoppet ut av mørkedvalen og lyst opp husene sine med forskjellig pynt. Legg for eksempel merke til der én beboer har tatt sjansen. Der er det ofte slik at flere i nabolaget har hengt seg på.

– Det har nok med amerikaniseringen av julehøytiden å gjøre. Vi ser at dette er en trend som vokser år for år. Det er fint å lyse opp mørketiden, det gir en koselig boost i en av de mørkeste månedene i året. Veksten kommer nok bare til å fortsette framover, sier trendekspert Dagny Thurmann-Moe til EUB.

Spent på strømregningen

Tilbake i huset på Eidsvoll-grensa snakker Anna og Tomasz om lyssetting, stemning, pynting og juleting. De regner med at regningen for lyssettingen og pyntingen er kommet opp i fem-seks tusen kroner. Noe har de fått av familie, resten har de kjøpt inn selv.

– I år har vi brukt cirka to tusen kroner på nye lys og ny pynt, sier Anna.

– Hva forventer dere av strømregningen?

– Den blir nok høyere enn i en normal måned. Vi regner i hvert fall med fem-seks hundre kroner ekstra. Men det er det verdt. Dette er jo så hyggelig, smiler de to.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.