• TRIO. F.v.: Fredrik Dahlen, Maria Martinsen og Halvor Hovland er festivalledelsen ved RønsenROCK.

– Nå kan jeg bare slappe av resten av helga, utbryter «husmor» Maria Martinsen.

Hun er nettopp ferdig med åpningskonserten av årets utgave av Rønsenrock, med bandet sitt Skamfuret Værbitt. Tradisjonen tro er det festivalledelsen selv som åpner festivalen, med Martinsen på vokal, Fredrik Dahlen på bass, Halvor Hovland på gitar og Jørgen Hovland på trommer.

– Jeg elsker alt rundt Rønsenrock, men jeg har vært sjukt nervøs for å spille, sier Martinsen til EUB etter endt spillejobb.

– EN SLAGS VENNERS-VENNERS-VENNERS-FESTIVAL

Maria Martinsen og Fredrik Dahlen bor sammen på Rønsenflaen på Habberstad i Eidsvoll. Under Rønsenrock i helgen har de åpnet hus og hage for over 300 (!) festivalgjengere i en slags semi-privat festival. Eller som «vaktmester» Fredrik Dahlen selv sier:

– En slags venners-venners-venners-venners-festival.

TRENGTE NOEN Å SPILLE FOR

Festivalen har sitt spede utspring tilbake i 2015, da Fredrik, Maria samt festivalsjef Halvor Hovland startet opp et band sammen. Vinteren 2015 var de godt i gang med bandøvinger, men hadde ingen å spille for.

– Vi tenkte at vi måtte bruke det store uteområdet til noe, samt at vi trengte et publikum. I stedet for å reise rundt å leite etter steder å spille, valgte vi å starte Rønsenrock for å ha et sted å spille for publikum. I tillegg inviterte vi flere band og venner sånn at også de andre bandene fikk noen å spille for. Det skal være nok folk her til at det ikke bare blir en sånn intim greie, slår Dahlen fast. Nå har festivalen utvidet, med til sammen tretten band på scenen i år. Folk kommer fra hele østlandsområdet for å campe i hagen til Fredrik og Maria, og bandene kommer ifra hele Norge.

– Bandet Punch kom helt ifra Florø med campingvogn på torsdag for å være med i helgen, sier vaktmester Dahlen. I tillegg til konsertrekker består helgen i diverse leker og konkurranser, som tautrekking, båreløp, bowling og volleyball.

GIKK I PLUSS, KJØPTE FORSTERKER

Trioen er brennende opptatt av ikke å tjene penger på festivalen. Det første året gikk de noen hundrelapper i pluss; i fjor økte overskuddet til 4000 kroner. Da ble det kjøpt en forsterker.

– Det er viktig å poengtere at vi ikke skal tjene penger. Vi oppfordrer folk til å betale noen hundrelapper for å bo her i helgen og for å se alle konsertene, men vi tvinger ingen til å betale. Vi gjør ikke forskjell på rik og fattig, så om folk bare vil komme for å rocke, er det også greit. Det er et spleiselag, og alt overskuddet bruker vi til å kjøpe utstyr for neste års festival, sier Dahlen til EUB. Han er ikke redd for at festivalen skal gro ut av sine proporsjoner, og at det vil fortsette å være en laidback greie.

– Det har aldri vært noe tull her. Folk har inntrykket av at dem er hjemme hos noen. Marerittet mitt er at vi må sette opp gjerder og begynne å kaste ut folk herfra, avslutter Fredrik.

LES OGSÅ: Bluesmusikk i solo

Fakta
  • Rockefestival startet i 2015 på Rønsenflaen i Eidsvoll
  • Festivalledelsen: Halvor Hovland, festivalsjef, Maria Martinsen, husmor og vaktmester Fredrik Dahlen. 
  • Tretten konserter. 
  • Over 300 besøkende i 2017

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.