Sterk og stødig er et forebyggende treningstilbud til pensjonister, som flere og flere kommuner innfører. Ullensaker har holdt på siden i fjor som eneste kommunen på Øvre Romerike.

– Den store tanken bak dette er fallforebygging. Eldre mennesker som faller og brekker noe er et stort helseproblem, blant annet fører det til 10.000 hoftebrudd i året, sier fysioterapeut Espen Granlund i Ullensaker kommune.

BRUDD

– Er det forskjell på folk som faller avhengig av alder?

– Ja. Du og jeg klarer oss uten særlige skader. Generelt sett ryker håndleddet til folk over 60 år, og hofta eller lårhalsen til de over 80 fordi de er ute av stand til å ta seg for. I takt med eldrebølgen som blir større og større er det veldig viktig å forebygge fallskader så mye som mulig, påpeker han.

– Og det bidrar slik trening til?

HJERTEOPERERT 81-ÅRING: Gikk tilbake til friidretten

– Ja. Denne typen aktivitet er bra både for fysisk og mental helse, fordi de får brukt kroppen sin og dessuten kommer i et sosialt miljø med andre mennesker. Når man trener fungerer kroppen bedre og da kommer folk seg også raskere etter for eksempel et brudd.

– Hva sier brukerne til tilbudet?

– Sterk og stødig er en stor suksess. Seks frivillige instruktører og tre fysioterapeuter driver fire grupper i kommunen. 115 pensjonister er med og tilbakemeldingene er svært gode. I tillegg er etterspørselen stor, og nye grupper fylles raskt opp. Det er mange entusiastiske pensjonister på Nordkisa, Jessheim og Kløfta, smiler han.

EN TIMES TRENING

EUB tilbrakte hele treningstimen sammen med 20 pensjonister på Lykkebo nylig. Alle deltakerne har hver sin stol og holde seg i, i tilfelle de trenger det. Instruktør Bente Haugerberg begynner rolig, men øker tempo og øvelser etter hvert. Det er ikke en sur mine å se blant deltakerne.

– Det er svært viktig å røre på seg når man blir eldre, og jeg tror alle kan si disse treningstimene utgjør en forskjell på før og etter. I tillegg går jeg en del i skogen for meg selv for å holde med i best mulig form, sier Jørgen Nygaard.

Han har vært med en håndfull ganger, og skryter av den rutinemessige treningen.

Turid Veiteberg som er veteran og har vært med siden starten, bifaller Nygaard.

TRENING UTEN Å SVETTE: - Legg deg ned og trykk start

– Denne treningen gjør så godt for meg, både i kropp og sjel. Jeg synes det er helt topp å være her, dessuten har jeg fått hjemmeøvelser som jeg tar for meg selv. I vår alder gjelder det å ta godt vare på kroppen sin, påpeker hun.

- DETTE ER SÅ BRA

Bente Haugerberg er en av kommunens frivillige instruktører i Sterk og stødig.

Hun stortrives med opplegget, og får ikke understreket nok hvor viktig det er for mennesker litt opp i alderen å trene.

– Noen ganger før jeg skal holde en time kan jeg synes det er litt tungt å dra, men med en gang jeg kommer hit forsvinner de tankene. Disse timene gir meg så mye tilbake. Jeg har trent siden jeg var lita, og jeg vet hvor mye det betyr for dem som er med, sier hun.

– På hvilken måte?

– Mange sliter med balansen, for eksempel. Og stive ledd. Når man trener opp eller vedlikeholder musklene blir det lettere å ta seg for hvis man faller. Dessuten blir leddene mer bevegelige, og det er med på å bedre balansen, sier hun og kaster et blikk på det tomme vaffelfatet som står i enden av treningsrommet.

– Vi avslutter alltid treningen med kaffe og vafler. Det er viktig å ivareta den sosiale biten også, for den er med på å styrke den mentale helsen. Mange er alene i livet, men her treffer de andre og det er også viktig, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.