Det finnes knapt noe som lukter bedre enn nybakst. Det må i tilfelle være grilling, og da er jeg i mathimmelen når jeg kan kombinere disse to. Ideen om grillet focaccia fikk jeg etter en gastronomisk opplevelse i Italia. Vi var invitert til åpningen av en bar på en vingård.

Jepp - bar på en vingård. Ganske perfekt kombo, spør du meg. Foreldrene driver vingården, den eldste sønnen brygger øl, og den yngste sønnen driver baren. Tilbake til brødet; for bestemoren i denne familien laget nemlig det som på italiensk heter friciula. En type focaccia som friteres.

Rundt den store frityrgryta var det fullt av folk, og de fleste gjorde slik som oss; og forsynte seg mer enn to ganger.

Litt senere utpå sommeren ønsket jeg egentlig å servere friciula hjemme, men hadde ikke så mye olivenolje til å fritere. Dermed havnet focacciaen på grillen. Ikke et dårlig alternativ, om jeg kan si det selv.

LES OGSÅ: Dette nøttebrødet er helt uten mel

Focaccia på grillen Du trenger:

25 g fersk gjær

7 dl vann

1,5 ss honning

1 kg hvetemel

1?2 ts salt

8 ss olivenolje

LES OGSÅ: Dette var vikingenes hvitløk

Slik gjør du:

1. Bland ut gjær i litt av det lunkne vannet. Tilsett salt, honning og resten av vannet. Ha i hvetemelet. Elt deigen sammen. Deigen skal være litt løs. Ha over halvparten av oljen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

2. Del deigen i passe store emner. Ha olivenolje på hendene, slik blir det enklere å jobbe ut deigen. Klapp ut hvert emne til en liten leiv. Pensle gjerne leivene med litt ekstra olje. Legg leivene på grillristen og la dem steke i 3-4 minutter på hver side.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.