– Vi ønsket en mindre markant plassering, men kunne takket ja til kunstverket om det hadde blitt funnet et annet sted i nærheten, sier leder av hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur, Hans Jørgen Borgen til EUB.

IKKE BASTANT

Borgen sier at utvalget har forholdt seg til forslaget om å plassere kunstner Camilla Løws rundt seks meter høye skulptur/installasjon midt på «Sukkertoppen»

– Vi trodde at kunstneren var helt bestemt på at det ble der og ingen andre steder. Området er så fint i seg selv at vi fryktet at en så høy skulptur skulle kludre til det naturlige inntrykket, sier Borgen.

– Nå sier kunstneren at hun ikke er låst med henblikk på plasseringen og at hun er villig til å se på andre steder enn midt på toppen.

– Ja vel, det er noe overraskende for meg. Vi har fått et annet inntrykk.

– Med bakgrunn i dette – er dere da villige til å se på saken på nytt?

– Jeg ser ikke bort fra at vi kunne takket ja om det ble funnet en annen plassering i nærheten. Saken skal opp i formannskapet 4. september, opplyser hovedutvalgslederen.

– VI BETALER BARE

Løws kunstverk er en del av Sparebankstiftelsen DNBs Skulpturstopp, som er en gave til noen utvalgte kommuner på Østlandet. Det dreier seg om totalt 13 skulpturer. Elleve av dem er allerede levert, og to er under produksjon – en til Oslo og en til Ullensaker.

Anders Bjørnsen er leder av kunst og kultur i Sparebankstiftelsen.

– Er det et bastant ønske fra dere at denne skulpturen må stå på «Sukkertoppen», Bjørnsen?

– Nei. Vi legger oss ikke opp i plasseringen. Det er noe som må avtales mellom kommunen og kunstneren. Vi bare betaler, svarer han.

– IKKE HELT LÅST

– Nå er det slik at jeg har blitt invitert av Sparebankstiftelsen til å lage kunstverket, sier Camilla Løw til EUB.

– Er det slik at du har låst deg til toppen på «Sukkertoppen»?

– Nei, jeg er ikke så firkantet og helt låst. Jeg er åpen for å flytte installasjonen noe, svarer hun.

Løw var selv til stede under hovedutvalgsmøtet onsdag.

– Jeg er jo litt lei meg for utfallet, men så er det jo slik at kunst i åpent rom skaper alltid debatt. Men som sagt – jeg er åpen for justeringer, sier hun.

LES OGSÅ: Fant vinnerformen i Nordbytjernet

- inkonsekvent og lite seriøs behandling

Ullensaker kulturråd reagerer sterkt på kunst-nei i hovedutvalget. Nå har de sendt brev til Formannskapet i håp om at de skal endre mening.

– Dette er et kunstverk som vil sette Ullensaker på kartet, ikke bare som en flyplass- og utbyggingskommune, men også en kulturkommune, skriver leder for Ullensaker kulturråd, Rolf Baardseth, i en mail til EUB.

Han forklarer at kulturrådet nå har reagert og fulgt opp det de beskriver som «det flaue vedtaket» i Hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur. Brev er sendt Formannskapet i forkant av møtet 4. september og Kulturrådet har mobilisert for å omstøte vedtaket.

– I slike saker finnes heldigvis en tradisjon på at det er lov å tenke seg om og dialogen med våre lokalpolitikere er god. Kulturrådet fortviler ikke – ennå. Vi har tillit til at man finner fram til løsning som gjør de aller fleste av oss til stolte mottakere og noen til debattglade kritikere, skriver Baardseth.

– Et «Nei takk» står for evigheten som unikt, merkelig og negativt, fortsetter han.

De krysser nå fingrene for å få på plass et nytt landemerke.

– Og ikke stempel som en «nei» kommune når det gjelder stimulerende og utfordrende kunstuttrykk, avslutter han.

Fakta

Hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur i Ullensaker kommune takket onsdag nei til en kunstgave i millionklassen finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.

Kunstverket var tenkt plassert midt på «Sukkertoppen» ved Nordbytjernet, og utvalget mente at den ikke passet der.

Kunstneren Camilla Løw sier at hun er villig til å flytte installasjonen noe.

Saken skal behandles i formannskapet 4. september.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.