I en periode etter 2. verdenskrig gikk Fossum Fabrikker, som ble startet som en énmannsbedrift av Lars Fossum i 1910, for å være landets største bedrift for produksjonen av dører, vinduer og kjøkken- og baderomsinnredninger, men ble også etter hvert en betydelig ferdighusprodusent, og leverte hus til blant annet Nederland, Israel og India.

På 1920-tallet ble også Lars Fossums bror Josef med i bedriften, og de startet Fossum Trevare, som senere ble Fossum Fabrikker.

VIKTIG ARBEIDSPLASS

Bedriften ble en svært viktig arbeidsplass, og det var på det meste var mellom 200 og 300 ansatte. I 1954 ble bedriften rammet av en stor brann, og mistet store verdier da de ikke hadde god nok forsikring. I 1962 be bedriften lagt ned.

Initiativtakere til å skrive bok om fabrikken er Einar Stokstad og Bjørn Simensen. Forfatter er Gunnar Horverak.

– Med snaut 100 deltakere på boklanseringen på Nore ble lanseringen meget vellykket, sier Einar Stokstad.

På programmet sto blant annet et interessant kåseri av forfatteren Gunnar Horverak og en hilsen fra varaordfører Willy Kvilten. Ellers deltok Bjørn Simensen og Steinar Ørum i programmet.

I SALG

– Jessheim bibliotek har sammen med Horverak også hatt boklansering med fullt hus, sier Stokstad.

Han opplyser at salget av boka allerede går bra, at den er å få kjøpt hos Kiwi Nordkisa, ARK bokhandel på Jessheim og hos Jessheim bibliotek.

– Dette er ei lokalhistorisk bok fra Ullensaker som bør finnes i alle hjem, sier Stokstad.

OMFATTENDE ARBEID

Horverak har hatt en stor jobb for å finne nok grunnlag til å kunne skrive boka, og har blant annet søkt i en rekke museer og arkiver. Han har også intervjuet mange mennesker med tilknytning til fabrikken i Nordkisa, deriblant om lag 20 personer som selv hadde jobbet hos Fossum Fabrikker.

LES OGSÅ: Et industrieventyr fra begynnelse til slutt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.