År etter år, snart ti av dem, har Buicken rullet rundt i Norges land – riktignok ikke med de samme passasjerene hver gang. Stammen har vært Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg. De har gjort strandhogg med jevne mellomrom og invitert til høytlesning, småsnakk og musikk.

KOMMER HJEM

Tom Stalsberg kommer hjem når han kommer til Eidsvoll. De siste årene har han hatt sine fem lysbildeshow om folk og hendinger i bygda, med stappende fulle saler hver gang.

Også denne gangen drar han til med et tilbakeblikk i forkant av showet «Men Buicken står her fremdeles».

– Jeg gleder meg veldig, sier han.

I bagasjen har gjengen med seg ei rykende fersk plate, så fersk at rillene knapt har tørket i svingene.

– Det er meg, Lars Saabye Christensen, Amund Maarud, Knut Reiersrud, Ola Kvernberg, Matias Eik og Geir Sundstøl som har holdt på med dette i vinter. Min hymne til Nebbenes er med, og vi har plateslepp 7. november, forteller Tom.

KOMMER NESTE HJEM

Også Lars Saabye Christensen kommer hjem – nesten.

– Jeg har sterk tilknytning til Hurdal. Faren min bygde hytte der i 1963, og jeg tilbrakte alle mine barndoms somre der. Jeg har massevis av gode minner fra den tida. Hytta står der fremdeles. Jeg bruker den ikke så mye nå, men jeg tenker ofte på den og bygda, sier forfatteren, som nylig kom ut med andre boka i det som skal bli en trilogi – «Byens spor». Handlingen er lagt til 1950-tallet og her blir leseren tatt med til Hurdal gjennom Jespers visitt i bygda.

– Det blir en slags hjemreise for hovedpersonen som kommer derfra. Alle i Oslo kommer fra landet, heter det jo. Denne visitten viser seg etter hvert få stor betydning, sier forfatteren.

– Er Jesper deg?

– Jeg ser jo mange trekk som jeg kjenner meg igjen i. Forfattere har det med å bruke sine egne erfaringer og bruke seg selv, svarer han.

– Og nå tar du deg tid til en kjøretur med Buicken?

– Ja. Buicken er en stor metafor og en hyllest til det å reise. Det hele startet med en tur Tom og jeg hadde til USA sammen. Det utviklet seg til et godt samarbeid og nå reiser vi rundt og har det hyggelig sammen, svarer Saabye Christensen.

LES OGSÅ: Buicken til Nannestad bibliotek

Fakta

Men Buicken står her fremdeles er et samarbeide mellom flere kunstnere, blant annet Tom Stalsberg og Lars Saabye Christensen.

Buicken oppsto etter at de to var på reise sammen i USA i 2010.

Det har resultert i felles bøker og et årelangt turnesamarbeid, hvor musikere som Amund Maarud, Knut Reiersrud og Mathias Eick er med.

12. september kommer gjengen til Panorama.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.