Martin er 20 år og studerer klassisk sang ved Norges musikkhøgskole. Ved en tilfeldighet er det samme skole som far Peter er rektor og mor Mona Julsrud er professor. Martins mål er bli operasanger. Så langt i utdannelsesløpet har ikke Sigurd kommet ennå. Han er elev ved musikklinja på Lillestrøm videregående skole. Til neste år er han ferdig, og da går «raka vegen» til Oslo og Musikkhøgskolen.

turte ikke å synge for noen

– Jeg vil synge resten av livet. Jeg ser ikke for meg noe annet. Stemmen min er ganske lys og jeg er tenor. Det er få tenorer av natur, og stemmen er ganske etterspurt. Når jeg er ferdig utdannet, vil jeg søke meg ut i verden som frilanser. Det er der de utfordrende og gode jobbene ligger, mener han.

Martin kom ut av «sangskapet» da han var tolv år. Før det turte han ikke å synge for en sjel.

– Mor har hele tiden sagt at jeg har en fin stemme, og hun ville ha meg til å bli med i Sølvguttene. Faktisk prøvde hun å bestikke meg, men jeg sto imot. Jeg så ikke for meg at jeg var flink nok til å synge for noen, heller ikke for mor og far, forteller han.

Da han var fjorten, femten år tok han mot til seg og deltok i UKM, med karaokekomp.

– Det gikk ikke så bra. Det har gått bedre etter det! smiler han.

Så bra har det gått, at han nå har fått Eidsvoll kommunens kulturstipend på 12.000 kroner.

SIGURD OG ORGELET

Sigurd er også «stipendiat». Han har blitt tildelt 15.000 kroner av Drømmestipendet, som er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturråd. Det deles ut 100 slike stipend i hele Norge.

– Det har alltid vært mest klassisk for meg. Jeg er inspirert av nyere kunstuttrykk innenfor det klassiske, og tenker at det er mye spennende innen kirkemusikkmiljøet. Noe jeg ønsker å lære meg skikkelig, er improvisasjon.

– Orgel – hvorfor ble det instrumentet ditt?

– Det er ikke uten grunn orgelet kalles kongen av instrumentene. Det er bare flott! Jeg spiller til gudstjeneste én gang iblant – sånn en gang i måneden. Når jeg er ferdig utdannet, vil jeg ut i Europa og spille.

Sigurd innrømmer at han ikke har så veldig mange å snakke med om musikkinteressen sin. – Da passer du inn på musikkhøgskolen. Det er der alle nerdene er, ler Martin.

LES OGSÅ: Stipend til motocrossfører

Fakta

To unge eidsvollinger har fått hvert sitt stipend som støtte til videre musikkutdannelse.

Sigurd Mosbakk (17) vil spesialisere seg på orgel. Han ønsker seg inn på Norges musikkhøgskole. Sigurd har fått 15.000 kroner i Drømmestipend.

Martin A. Tornquist har fått Eidsvoll kommunes kulturstipend på 12.000 kroner. Han er studerer ved Norges musikkhøgskole og skal bli operasanger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.